Ημερίδα με θέμα «Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία και Μεταφορικό Ισοδύναμο» πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στη Χίο, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύση Τεμπονέρα.
Συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, πολίτες και όλα τα μέλη του Σ.Α.Σ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σκοπός της ημερίδας ήταν η συζήτηση για τις βασικές αρχές και τις επιδιώξεις του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου – ενός μέτρου που αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη των νησιών μας, η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν στο Ακτοπλοϊκό Δίκτυο και στους παράγοντες ανάπτυξής του, καθώς και στις Λιμενικές Υποδομές, με στόχο και σκοπό την εξεύρεση λύσεων και εφαρμόσιμων πρακτικών για την επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Χθες συνεδρίασε υπό την προεδρεία του κ. Τεμπονέρα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Στη συνεδρίαση του ΣΑΣ η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και οι Αντιπεριφερειάρχες Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και Σάμου Νίκος Κατρακάζος, κατέθεσαν υπόμνημα «για τα τρέχοντα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Βόρειο Αιγαίο».

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι: «Η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά με τη Θεσσαλονίκη παραμένει ζητούμενο με προφανείς επιπτώσεις στην απρόσκοπτη επικοινωνία, στις μεταφορές προϊόντων και το εμπόριο, αλλά ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην προσέλκυση επισκεπτών. Απαιτούνται τακτικά κυκλικά δρομολόγια διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με τη Βόρεια Ελλάδα (λιμένας Θεσσαλονίκης)…Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι αναμφίβολα ένα μέτρο θετικό, άλλωστε αποτελούσε χρόνιο αίτημα και των τοπικών φορέων. Απαιτείται ωστόσο απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής του, ειδικά για τις επιχειρήσεις, όπως το έχουν ζητήσει τα Επιμελητήρια, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία των νησιών μας και στην καθημερινή ζωή.»

Επιπλέον επεσήμαναν ότι «είναι αναγκαία η διατήρηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 50% για τις ειδικές ομάδες πολιτών καθώς και για τους ένστολους που υπηρετούν στα νησιά μας…Η μείωση των υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στις ακτοπλοϊκές μεταφορές είναι αναμφίβολα δίκαιο αίτημά μας με προφανή οικονομικά οφέλη και αποτελέσματα».