Στην παράταση για μία διετία στο ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «παρατείνεται για μία διετία το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του κράτους, αλλά με την μέριμνα της Εκκλησίας» αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιερώνυμος διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται για να δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδας η δυνατότητα «χωρίς επ’ αόριστον παρατάσεις, να ρυθμίσει τα της περιουσίας της και να οργανώσει τη διαχείρισή της».
«Εξάλλου προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου για την επιστροφή από το κράτος στην Εκκλησία των ακινήτων που η ίδια του έχει παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει τη μισθοδοσία του κλήρου, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ παράτασης προθεσμίας για δύο ακόμη χρόνια το πολύ με ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου)» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο το άρθρο 17 «επιβάλλεται στο Δημόσιο η υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδας όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1-1-1945 και εφεξής προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμών της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Γι’ αυτό τίθεται δύο ετών προθεσμία που μπορεί να παραταθεί εφάπαξ για δύο ακόμη χρόνια και ορίζεται ότι για τον ακριβή προσδιορισμό των ως άνω ακινήτων η Εκκλησία οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία».
Αποκάλυψε ότι, όταν τον επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και τον ενημέρωσε «βομβαρδισμένος από τα παραπάνω μυθεύματα του κ. Ἀλιβιζάτου, τον ρώτησα: Δεν φαντάζομαι κ. Πρωθυπουργέ να πιστεύετε και σεις, ότι η ιστορία αυτής της χώρας αρχίζει στις 1-1-1945. Όχι του τόνισε αυτή αρχίζει το 1821 από το ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών. Έκτοτε οι συζητήσεις μας συνεχίστηκαν με αλληλοσεβασμό».
Κλείνοντας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε τα μέλη για τον σχηματισμό της Ειδικής Επιτροπής διαλόγου με την Πολιτεία, όπως κι έγινε.