Η στάση του Ποταμιού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν και αν έλθει στη Βουλή, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει τις τελευταίες μέρες το Ποτάμι, δημιουργώντας ισχυρούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο στην αριθμητική της ύπαρξης πλειοψηφίας στη Βουλή θεωρούσε δεδομένη την υπερψήφιση της από βουλευτές του.
Πράγματι, από τις τοποθετήσεις τόσο του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και των επιτελών του Ποταμιού φαίνεται να υπάρχει μια διαφορετική στάση απέναντι στη συμφωνία. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται από τους συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού, «δεν έχει σχέση με τα όσα διαδίδει το Μέγαρο Μαξίμου με μια υποτιθέμενη συμφωνία με την ΝΔ» αλλά όπως λέγεται με την στάση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας που «δημιουργεί έντονο προβληματισμό»
«Η θέση μας για την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος δεν έχει αλλάξει. Θέλουμε να υπάρξει λύση αλλά όχι η οποιαδήποτε λύση. Άλλωστε κανείς δεν είπε στο Μέγαρο Μαξίμου φέρτε όποια συμφωνία θέλετε και εμείς θα την ψηφίσουμε. Κινούμαστε σταθερά στη γραμμή της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε λύσεις που επί της ουσίας δημιουργούν και άλλα προβλήματα» μεταδίδουν.
Στη Σεβαστουπόλεως υπάρχει η εκτίμηση ότι «οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο».
Αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνεται από τη Σεβαστουπόλεως, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνάντηση που είχε, την Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βέλγο Πρέσβη Luc Liebaut.
«Το Ποτάμι πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι ο μόνος που οδηγεί στη σταθερότητα της περιοχής και θα είναι προς όφελος όλων των λαών και κυρίως των επόμενων γενεών», είπε κ. Θεοδωράκης. Όμως, τόνισε «αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 σε Αιγαιάτες Μακεδόνες δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία όσων τις εκφέρουν».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κ. Θεοδωράκης επιχειρεί να αλλάξει θέση λόγω της προσέγγισης που υπάρχει με τη ΝΔ. Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού, υποστηρίζει την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές αλλά είναι σαφές ότι μετεκλογικά προσδοκούν την προσέγγιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επιθετική στάση της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με αντίστοιχα επιθετικό τρόπο. «Αντί η κυβέρνηση να παρακολουθεί αδρανής τις δηλώσεις Ζάεφ καλό θα είναι να ζητήσει από την ηγεσία της γειτονικής χώρας να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα», μεταδίδει η Σεβαστουπόλεως.
«Οι 4 από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού είμαστε σε μια γραμμή να αλλάξει σελίδα η χώρα στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ. Μαυρωτάς, ο οποίος πάντως επεσήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση των Σκοπίων να μην υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών με προκλητικές δηλώσεις.
«Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Mιλ. Κύρκος. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν πηγές της Σεβαστουπόλεως « είναι άλλο ζήτημα η στήριξη της συμφωνίας και άλλο η υπερψήφιση της αν δεν λυθούν τα ζητήματα που πιθανόν να αποτελέσουν την πηγή αλυτρωτισμού και ανιστόρητων διεκδικήσεων.»
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τους υπολογισμούς της για τον αριθμό των βουλευτών που θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενδεχομένως να δώσει υπόσταση στα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να προχωρά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στις αρχές του χρόνου.