Τον εξορθολογισμό των ποινών που προβλέπει ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, βάσει του οποίου καταδικάστηκε η καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο Δημοτικού σε δεκαετή κάθειρξη, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου στην Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη.
Με αφορμή την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας που χαρακτηρίστηκε από πολλές πλευρές εξαντλητική και απάνθρωπη, κάτι που οδήγησε στην αναστολή της, ο κ. Φίλης είπε ότι παρά την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν αίρονται τα προβλήματα που προκαλούνται από έναν νόμο άλλης εποχής (ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου είναι από το 1950) και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σημείωσε, προσβάλλεται βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας μίλησε για ιστό της αράχνης τον οποίο σπάνε τα μεγάλα έντομα και περνούν, ενώ τα μικρά και αδύναμα πιάνονται σε αυτόν. «Το γεγονός ότι απειλείται κάποιος μέχρι και με ισόβια κάθειρξη, ενώ το ελάχιστο της ποινής είναι τα 10 χρόνια με φυλακή, είναι κάτι που δεν μπορεί να υπάρχει. Να τιμωρηθεί, βεβαίως, όχι όμως με 10 χρόνια στην φυλακή, την ίδια στιγμή που διάφορα συμφέροντα χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο και κυκλοφορούν ελεύθερα», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι η ανάγκη εξορθολογισμού του συγκεκριμένου νόμου δεν προκύπτει μόνο περιπτωσιολογικά, αλλά «είναι πάγιος και διαχρονικός ο προβληματισμός που έχει διατυπωθεί από τον νομικό κόσμο αναφορικά με τα προβλήματα κατά την εφαρμογή ενός νόμου που είναι αναχρονιστικός και χρειάζεται εξορθολογισμό». Όσον αφορά την υπόθεση της καθαρίστριας, είπε ότι υπάρχει μια ανοιχτή διαδικασία, η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στον Άρειο Πάγο όσον αφορά την αίτηση ακύρωσης, και ως εκ τούτου «κάτι άλλο προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε πέραν ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την ανθρώπινη ευαισθησία αλλά με τις δικονομικές εγγυήσεις ασφαλείας που αφορούν τους πολίτες».
Ο κ. Φίλης ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. «Αλίμονο αν το αφήνουμε στα Δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ. Καλογήρου του επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη τελικά μπορεί να διαλύσει τον ιστό της αράχνης και να φτιάξει μια καθαρή δίοδο». Έτσι εξήγγειλε ότι στο πλαίσιο των δυο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα υπάρξει εξορθολογισμός και του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σε 2 μήνες οι δυο επιτροπές θα ολοκληρώσουν σε ένα πρώτο στάδιο την δουλειά τους και θα τεθούν τα σχέδια των δυο κωδίκων σε δημόσια διαβούλευση. Ακολούθως για έναν μήνα θα τεθούν προς διαβούλευση με τα κόμματα. Σε τρεις πυλώνες θα βασίζονται οι αλλαγές στον επίμαχο νόμο: στην αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των οικονομικών αδικημάτων, στον εξορθολογισμό των ποινών και στο πλαίσιο ποινικής συνδιαλλαγής για την αποκατάσταση της ζημίας που έχει υποστεί το Δημόσιο με συγκεκριμένους δικονομικούς κανόνες.