Αμετανόητος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Ζόραν Ζάεφ. Την ώρα που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις περί «Μακεδόνων», «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής μειονότητας», ανοίγοντας παράθυρο για αξιώσεις πέραν των συνόρων της ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί αφίσα για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στην οποία αναφέρεται: «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σε κομματική εκδήλωση στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στις 19:30. Εν όψει της ομιλίας Τσίπρα στην πόλη έχουν κυκλοφορήσει αφίσες που χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό «ανεπιθύμητο». Ο «πόλεμος» της αφίσας συνεχίστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που δημοσιοποίησε την αφίσα της εκδήλωσης, αποδίδοντας «μίσος» και «εθνικισμό» σε όσους αντιδρούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που από την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούνται απαξιωτικοί ή ακόμη και ακραίοι χαρακτηρισμοί εναντίον όσων αντιτίθεται στον τρόπο που «επίλυσε» το «Μακεδονικό» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. Είναι ωστόσο εξαιρετικά προκλητικό να χρησιμοποιούνται όροι και διατυπώσεις που επιχειρούν να διχάσουν τους έλληνες πολίτες, την ώρα που ακόμη και βουλευτές που θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνουν πίσω, εκφράζοντας φόβους για το βαθύτερο νόημα των προκλητικών δηλώσεων Ζάεφ.
Από την πλευρά του, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν ανησυχεί για τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, αλλά δεν διστάζει να στείλει και «μήνυμα» στους έλληνες πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας λένε «»Ναι» στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης», δηλαδή σε εκείνους που συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και απορρίπτουν όσους αγωνίζονται ενάντια στην υπογραφή μιας Συμφωνίας που κατά την γνώμη τους δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας «μίσος» τις προθέσεις τους και «εθνικισμό» την ιδεολογία τους. Με τον τρόπο αυτό για άλλη μια φορά το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ «τσουβαλιάζουν» τους διαφωνούντες και επί της ουσίας τους «χαρίζουν» στην ακροδεξιά, εθελοτυφλώντας μπροστά στο γεγονός ότι πρόκειται για πλειοψηφικό το ποσοστό των ελλήνων πολιτών που απορρίπτουν τη «λύση» Τσίπρα για το «Μακεδονικό».
Καμία απάντηση στις προκλήσεις Ζάεφ
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούν αυτήν τη στάση και επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να απαντήσει στις απίθανες δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος έφθασε στο σημείο να αναφερθεί ακόμη και σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί από εκείνους που αντιδρούν στην Συμφωνία των Πρεσπών -κάτι που προφανώς περισσότερο «λάδι στη φωτιά» ρίχνει, παρά εκτονώνει την αναστάτωση που επικρατεί στη Μακεδονία.
Σε αυτό το πλαίσιο αρχίζουν να τίθενται τα ερωτήματα γιατί ο Ζόραν Ζάεφ μιλά με αυτόν τον τρόπο και «ξηλώνει» σημεία της Συμφωνίας και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιδρά σε αυτούς τους χειρισμούς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Επανέρχεται, λοιπόν, το σενάριο των διεθνών πιέσεων στις οποίες πιθανώς ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε και αποδέχθηκε να συναινέσει σε λύση στο «Μακεδονικό» και μάλιστα στη συγκεκριμένη.
Διαισθανόμενος τον αναβρασμό, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα με ολοσέλιδο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιβλήθηκε από «τρίτη χώρα» και πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμιάς τρίτης χώρας». Συγκεκριμένα αναφέρει:«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι συμμαχικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους, υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο», ενώ σε άλλο σημείο συνεχίζει πως η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων «ήταν η προτεραιότητά μας στις προσπάθειές μας να λύσουμε το Μακεδονικό και όχι οι απόψεις και οι θέσεις τρίτων χωρών» και προσθέτει πως «δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχθούμε ποτέ πιέσεις, σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα».
Κοντολογίς τρεις αναφορές σε ένα άρθρο για να «πείσει» τους ψηφοφόρους του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης «τρίτης χώρας»…
Ανησυχία που δεν βγαίνουν τα «κουκιά» πια
Ανεξαρτήτως αν θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όμως, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Ανεξάρτητοι βουλευτές ή βουλευτές του Ποταμιού, για παράδειγμα, στους οποίους «πόνταρε» για να περάσει τη Συμφωνία και κατ’ επέκταση να παραμείνει στην κυβέρνηση αναδιπλώνονται, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να απευθύνει έκκληση για στήριξη της Συμφωνίας. Ζήτησε να μην αποφασίσουν με όρους κοντόφθαλμους αλλά βάσει αρχών και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»…
Ωστόσο, ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης πέταξε τη «βόμβα» του. Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων περί μακεδονικής γλώσσας που μπορεί να διδαχθεί στην Ελλάδα έκανε λόγο για ένα δύσκολο και λεπτό πολιτικό παιχνίδι και πρόσθεσε: «Ήδη τον βάλαμε και τα μάζεψε και θα τα ξαναμαζέψει. Πρέπει να περάσει κι αυτός τα εμπόδια. Πρέπει να διευκολύνουμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και υποχωρητικοί. Γι’ αυτό και εξεπέμφθη ένα ξαφνικό, σκληρό, δυνατό κύμα δυσφορίας προς τα Σκόπια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφράζει την ελληνική βούληση και από τις κυβερνητικές πηγές». Όταν όμως σε ρωτήθηκε ποιο είναι το μέλλον της συμφωνίας εάν ο κ. Ζάεφ επιμείνει στην ρητορική του είπε: «Κοιτάξτε, βγήκε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ και είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει. Έχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να την σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «δηλαδή να μην την κυρώσουμε στη Βουλή;», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να εισαχθεί, αλλά μένει να το δούμε».
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Μέγαρο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και όποιος άλλος είναι υπεύθυνος για την αφίσα της ομιλίας στο Αλεξάνδρειο την Παρασκευή καλύτερα θα ήταν να αποφύγουν τις προκλήσεις προς εκείνους που απορρίπτουν την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς φαίνεται ότι αυξάνονται και πληθύνονται και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που φαίνεται ότι προκαλούν ανησυχία στον Αλέξη Τσίπρα.