Στην αποκάλυψη ότι ουκρανικά πλοία είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν προβοκάτσια στο Θάλασσα του Αζόφ έναν μήνα πριν το περιστατικό στο στενό του Κερτς, προχώρησε ανώτατος ρώσος αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο, Αλεξέι Βόλσκι, που είναι πρώτος αναπληρωτής αρχηγός της ακτοφυλακής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), δύο οπλισμένα πολεμικά ουκρανικά πλοία, το Lubna και το Kremenchug, συνόδευαν ένα πλοίο που έφερε βουλγαρική σημαία από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης προς το στενό του Κερτς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Sputnik, επικαλούμενο τον Βόλσκι, κατά τη διάρκεια του περιστατικού αυτού, τα ουκρανικά πλοία απείλησαν να χρησιμοποιήσουν όπλα εναντίον των πλοίων της ρωσικής ακτοφυλακής, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να επιδείξουν τον οπλισμό τους, που βρισκόταν σε λειτουργία αναμονής.
Ο Βόλσκι υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για ρωσικά πλοία που να απείλησαν ουκρανικά. Σημείωσε, δε, ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως στόχος των ουκρανικών προκλήσεων ήταν η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς, ενώ επικαλέστηκε και τις αναφορές αξιωματούχων του Κιέβου ότι η γέφυρα πρέπει να καταστραφεί.
Στις 25 Νοεμβρίου η Ρωσία κατέσχεσε τρία ουκρανικά πλοία για είσοδο στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό Κερτς, στα ανατολικά της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, τα ουκρανικά πλοία αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς.
Η Ουκρανία από την πλευρά της έθεσε υπό στρατιωτικό νόμο πολλές περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για τους ρώσους άνδρες από 16 έως 60 ετών.