Πέθανε η Ρωσίδα ακτιβίστρια Λιουντμίλα Αλεξέεβα

Ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στη σύγχρονη Ρωσία, η Λιουντμίλα Αλεξέεβα απεβίωσε σήμερα στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών, έπεται από μακρά ασθένεια.

Η Ρωσίδα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην αντιφρονούσα της Σοβιετικής Ένωσης, ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στη σύγχρονη Ρωσία, η Λιουντμίλα Αλεξέεβα απεβίωσε σήμερα στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών, έπεται από μακρά ασθένεια.

Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελσίνκι της Μόσχας και ενεργό μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, η Λιουντμίλα Αλεξέεβα «απεβίωσε απόψε» σε νοσοκομείο της Μόσχας, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μιχαήλ Φεντοτόφ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που διακομίστηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί της την είχαν ήδη σώσει πολλές φορές σε δυσκολότερες καταστάσεις. Όμως, υπάρχουν καταστάσεις όπου οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» διευκρίνισε ο ίδιος.

«Το να πω ότι θα μας λείψει, είναι σαν να μη λέω τίποτα. Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια για όλο το κίνημα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία» υπογράμμισε ο Φεντοτόφ.

«Τον τελευταίο καιρό, δυσκολευόταν να διαχειριστεί την ασθένειά της, όμως το πνεύμα της ήταν, όπως πάντα, ισχυρότερο από το σώμα της και πολύ ισχυρότερο από οποιαδήποτε ασθένεια».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στους οικείους της ακτιβίστριας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν «εκτιμούσε πολύ τη συμβολή της Λιουντμίλα Αλεξέεβα στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία, είχε μεγάλο σεβασμό προς την άποψή της επί πολλών θεμάτων σχετικά με τη ζωή στη χώρα μας» επισήμανε ο Πεσκόφ.

Η Οργάνωση Ελσίνκι της Μόσχας εξέφρασε τη λύπη της σε ένα δελτίο τύπου για τον θάνατο «μιας θρυλικής προσωπικότητας, σοφής κι ανθρώπινης που παρέμεινε Υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής της».

«Για όλους εκείνους που εκτιμούσαν, εκτιμούν και θα εκτιμούν τη Δημοκρατία, η Λιουντμίλα Μιχαήλοβα (Αλεξέεβα) ήταν και θα παραμείνει ένα σύμβολο τιμιότητας και της ασυμβίβαστης μάχης για τον Άνθρωπο» δήλωσε από την πλευρά της η επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Ρωσία Τατιάνα Μοσκάλκοβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Λιουντμίλα Αλεξέεβα υπήρξε επίσης ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στην Σοβιετική Ένωση, κατόπιν στη Ρωσία.

Το 1976 έγινε μία από τις ιδρύτριες της Οργάνωσης Ελσίνκι της Μόσχας, τα μέλη της οποίας με την πάροδο του χρόνου συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές ή εξαναγκάστηκαν στην εξορία.

Στην εξορία, συνέχισε να υπερασπίζεται τους αντιφρονούντες, ενώ επέστρεψε στη Μόσχα το 1993, μετά την πρώτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλεξέεβα έδωσε πληθώρα μαχών, τόσο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον ύποπτο θάνατο στη φυλακή του νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι όσο για να καταγγείλει τη δίκη του πρώην ολιγάρχη κι επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, λέγοντας ότι «σε αυτήν την υπόθεση όλα έγιναν όχι σύμφωνα με τον νόμο, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από ψηλά».

Το 2009 τιμήθηκε στο Στρασβούργο, μαζί με τους υπευθύνους της ρωσικής μκο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, με το βραβείο Ζαχάροφ, τη διάκριση που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε υπέρμαχους της ελευθερίας της σκέψης παγκοσμίως.

«Εάν σώσω τουλάχιστον έναν άνθρωπο, θα είναι μια τόσο μεγάλη χαρά», έλεγε η ίδια σε συνεντεύξεις της σε ρωσικά ΜΜΕ.

Το 2017, τη χρονιά που έκλεισε τα 90 χρόνια της, η Λιουντμίλα Αλεξέεβα τιμήθηκε με κρατικό βραβείο για τα «αξιοσημείωτα επιτεύγματά της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν μπορούμε να συμφωνούμε με τη Λιουντμίλα Μιχαήλοβα, μπορούμε να διαφωνούμε με εκείνη για κάποια πράγματα και το κάνω ορισμένες φορές, όμως αυτό δεν εμποδίζει να την αντιμετωπίζουμε με τεράστιο σεβασμό για το θάρρος της και την θέση της ως πολίτη» είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.