Οκτώ ταινίες αντιφασιστικού χαρακτήρα, ελληνικές και ξένες, απαρτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αντιναζιστικού – Αντιφασιστικού Κινηματογράφου που από τη Δευτέρα 10 έως και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τέχνης Στούντιο στην Κυψέλη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Τα παιδιά της Ρώμης, ανοχύρωτης πόλης», «Με τη λάμψη στα μάτια», «Η σιωπή της θάλασσας», «Η προδοσία» «Το μπλόκο», «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη», «Γιος του Σαούλ» και «Ουρανός».
«Το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, αναβιώνουν εφιαλτικά ο φασισμός και ο ναζισμός, ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά χρονικά πλαίσια της οικονομικής κρίσης, δεν μας επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό» αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, ο Oργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων ΕΡΜΕΙΑΣ ΣΥΝΠΕ.
Μία ημέρα μετά τις προβολές στο Στούντιο, τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, ημερίδα με τίτλο «Μια προσέγγιση στον αντιναζιστικό, αντιφασιστικό κινηματογράφο» θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μαζί με την προβολή της ταινίας «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου (παρακάτω οι ομιλητές).
Οι ταινίες
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου / 18.30 / Στούντιο
«Τα παιδιά της Ρώμης, Ανοχύρωτης Πόλης» (Figli di Roma Citta aperta, Ιταλία, 2005), της Λάουρα Μουσκαρντίν. Εξήντα χρόνια μετά τα γυρίσματα της αριστουργηματικής ταινίας του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη», ένα ντοκιμαντέρ επιστρέφει στα μέρη όπου η ταινία γυρίστηκε με «ξεναγό» τον Βίτο Ανικιάρικο, που υποδυόταν στην ταινία τον γιο της Ανα Μανιάνι.
Πρόλογος: Παναγιώτης Σασλίδης, παραγωγός, πρόεδρος του ΕΡΜΕΙΑ.
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου / 20.30 / Στούντιο
«Με τη λάμψη στα μάτια» (Ελλάδα, 1965), του Πάνου Γλυκοφρύδη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, οι κατακτητές σκοπεύουν να εκτελέσουν τριάντα άντρες ως αντίποινα στον φόνο ενός στρατιώτη από τους αντάρτες. Ανάμεσα στους μελλοθάνατους βρίσκονται και τρία αδέλφια. Οι χωριανοί ζητούν από τον γερμανό αξιωματικό να χαρίσει τη ζωή σε ένα από τα τρία αδέλφια και εκείνος δέχεται, εφόσον ο πατέρας τους επιλέξει αυτόν που θα επιζήσει. Ηθοποιοί: Λαυρέντης Διανέλλος, Γιώργος Φούντας, Ανέστης Βλάχος, Γιάννης Φέρτης κ.ά.
Πρόλογος: Νίνος Μικελίδης.
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου / 20.30 / Στούντιο
«Η σιωπή της θάλασσας» (Le silence de la mer, Γαλλία, 1949) του Ζαν Πιερ Μελβίλ. Ο Μελβίλ μεταφέρει την ομώνυμη νουβέλα του Βερκόρ: κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά των κατεχόμενων γαλλικών Αλπεων, ένας ηλικιωμένος ζει μόνος με την ανιψιά του. Η Κομαντατούρ στέλνει έναν γερμανό αξιωματικό να μείνει στο σπίτι τους. Ευγενικός και διαποτισμένος από τη γαλλική κουλτούρα, επισκέπτεται σχεδόν κάθε βράδυ τους οικοδεσπότες, οι οποίοι όμως στέκονται αποφασιστικά βουβοί. Σιγά-σιγά γεννιέται ένα σιωπηλό πάθος ανάμεσα στην ανιψιά και τον αξιωματικό… Ηθοποιοί: Χάουαρντ Βέρνον, Νικόλ Στεφάν, Μαξ Φρομ.
Πρόλογος: Λιζιάννα Δελβερούδη, πανεπιστημιακός.
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου / 20.30 / Στούντιο
«Η προδοσία» (Ελλάδα, 1964), του Κώστα Μανουσάκη. Ενας γερμανός αξιωματικός μένει στο σπίτι ενός έλληνα καθηγητή και ερωτεύεται την ανιψιά του, η οποία στην πραγματικότητα είναι Εβραία που βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του καθηγητή. Το ζευγάρι είναι έτοιμο να παντρευτεί, όταν ο Γερμανός μαθαίνει την καταγωγή της κοπέλας και την παραδίδει στην Γκεστάπο, ενώ ζητάει να μετατεθεί στο ανατολικό μέτωπο. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, επιστρέφει στο Βερολίνο όπου μαθαίνει την τύχη των εβραίων αιχμαλώτων. Διαπιστώνοντας ότι η κοπέλα είναι νεκρή, βάζει τέλος και στη δική του ζωή. Ηθοποιοί: Πέτρος Φυσσούν, Ελλη Φωτίου, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ, Ζωρζ Σαρρή, Ντόρα Βολανάκη.
Πρόλογος: Λιζιάννα Δελβερούδη.
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου / 20.30 / Στούντιο
«Το μπλόκο» (Ελλάδα, 1965) του Αδωνη Κύρου. Μια ταινία για την Εθνική Αντίσταση, που παρουσιάζει το θέμα-ταμπού των κουκουλοφόρων συνεργατών των ναζί. Η υπόθεση της ταινίας, που εξιστορεί με δύναμη τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και των γύρω περιοχών, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, όταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 1944 οι αρχές Κατοχής έκαναν τις τελευταίες προσπάθειες να ελέγξουν τις γειτονιές της Αθήνας και αυτές αντιστάθηκαν με ό,τι διέθεταν. Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού.
Πρόλογος: Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου.
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου / 20.30 / Στούντιο
«Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» (Roma citta aperta, Iταλία, 1943) του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Ρώμη, 1944. Η πόλη είναι υπό γερμανική κατοχή και οι πολίτες της βιώνουν τη βάρβαρη συμπεριφορά των Γερμανών. Οι κατακτητές αναζητούν τον Τζόρτζιο Μανφρέντι, με την υποψία ότι είναι μέλος μιας ομάδας της Αντίστασης. Εκείνος ζητεί βοήθεια από τον φίλο του Φραντσέσκο, που πρόκειται να παντρευτεί τη χήρα Πίνα. Η Πίνα και ο ιερέας Δον Πιέτρο Πελεγκρίνι προσπαθούν να βοηθήσουν τον Τζόρτζιο να φύγει από την πόλη το συντομότερο δυνατόν με νέα ταυτότητα. Κάποιος, όμως, από το περιβάλλον του Τζόρτζιο δίνει πληροφορίες στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων. Ηθοποιοί: Ανα Μανιάνι, Αλντο Φαμπρίτσι, Μαρτσέλο Παλιέρο.
Πρόλογος: Δημήτρης Μπούρας, δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου.
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου / 20.30 / Στούντιο
«Ο γιος του Σαούλ» (Saul Fia, Ουγγαρία, 2015) του Λάζλο Νέμες. Αουσβιτς, στρατόπεδο αιχμαλώτων 1944. Ο κρατούμενος Σαούλ Οσλαντερ είναι εξαναγκασμένος να θάβει τα σώματα των συνανθρώπων του σε ένα από τα κρεματόρια. Μέχρι που κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, που πιστεύει ότι είναι ο γιος του. Ηθοποιοί: Γκέζα Ρόχινγκ, Λεβέντε Μολνάρ, Ουρς Ρεχν.
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου / 11.00 / Αμφιθέατρο Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης
«Ο ουρανός» (Ελλάδα, 1962), του Τάκη Κανελλόπουλου
Μια ταινία που βασίστηκε σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του ’40 και καταγράφει – όχι τον πόλεμο – αλλά τον άνθρωπο μέσα στον πόλεμο και τα τραύματα που τον ακολουθούν. Ηθοποιοί: Αιμιλία Πίττα, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Τσαχιρίδης, Φαίδων Γεωργίτσης, Ελένη Ζαφειρίου, Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Μετά την προβολή, οι ομιλητές Γιώργος Ανδρίτσος (πανεπιστημιακός), Λιζιάννα Δελβερούδη (πανεπιστημιακός) και Νίνος Μικελίδης (κριτικός κινηματογράφου) προσεγγίζουν το θέμα του ναζισμού και φασισμού με όρους κοινωνικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και κινηματογραφικούς συνδέοντας τις ταινίες με το σήμερα και τη βαθύτατη κρίση που συνάδει με τον ναζισμό και τον φασισμό. Συντονισμός: Βαγγέλης Καραμανωλάκης.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στούντιο, Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8640054.
Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης, Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές και την ημερίδα είναι ελεύθερη.