Μυστήριο παραμένει η εξαφάνιση της πριγκίπισσας του Ντουμπάι, η οποία, προτού χαθούν τα ίχνη της, είχε γυρίσει ένα βίντεο όπου εξομολογούνταν την πρόθεσή της να το σκάσει από τον πατέρα της και τον φόβο της ότι αν αποτύγχανε, αυτός θα τη σκότωνε ή θα τη βασάνιζε. «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, είτε είμαι νεκρή είτε βρίσκομαι σε μια πολύ, πολύ, πολύ άσχημη κατάσταση» λέει στο βίντεο η σεΐχα Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.
Η 33χρονη πριγκίπισσα Λατίφα, έμπειρη αλεξιπτωτίστρια ελεύθερης πτώσης, θεωρούσε πάντα ότι ζούσε σε μια χρυσή φυλακή και επί επτά χρόνια σχεδίαζε την απόδρασή της μέσω ενός γιοτ που θα την οδηγούσε στην Γκόα της Ινδίας. Ομως 40 χλμ. προτού φθάσει στις ινδικές ακτές στις αρχές Μαρτίου, κομάντος εισέβαλαν στο γιοτ όταν βρισκόταν ακόμη σε διεθνή ύδατα και την απήγαγαν. Εκτοτε τα ίχνη της αγνοούνται.
Το νοκιμαντέρ του BBC
Σε ντοκιμαντέρ του BBC, που προβάλλεται αυτή την εβδομάδα, με τίτλο «Απόδραση από το Ντουμπάι», μιλούν οι δύο φίλοι της που την βοήθησαν να αποδράσει, ένας γάλλος πρώην κατάσκοπος και μια φινλανδή δασκάλα καποέιρα, καθώς και το φιλιππινέζικο πλήρωμα του γιοτ, που είναι αυτόπτες μάρτυρες της απαγωγής, η οποία διοργανώθηκε από κοινού από τις ειδικές δυνάμεις της Ινδίας και των ΗΑΕ.
Η Λατίφα είναι η δεύτερη από τις θυγατέρες του σεΐχη Μοχάμεντ που προσπάθησε να αποδράσει και στη συνέχεια εξαφανίστηκε αφού έπεσε θύμα απαγωγής. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Σάμσα, απήχθη από τους δρόμους του Κέιμπριτζ αφού το έσκασε από την οικογενειακή κατοικία στο Σάρεϊ το 2000. Η βρετανική αστυνομία δεν ερεύνησε ποτέ πλήρως την απαγωγή της.
Στο βίντεο που γύρισε προτού το σκάσει, η Λατίφα λέει ότι όταν ήταν 16 ετών είχε προσπαθήσει να δραπετεύσει από τα ΗΑΕ αλλά συνελήφθη στα σύνορα, φυλακίστηκε για τρία χρόνια, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε. Η εμπειρία της αυτή, όπως και εκείνη της αδερφής της, την έκαναν να σχεδιάσει πιο προσεκτικά τη δεύτερη προσπάθεια απόδρασης.
Ηρθε πρώτη φορά σε επαφή με τον γάλλο επιχειρηματία και πρώην αξιωματικό του Ναυτικού Ερβέ Ζομπέρ το 2011, διότι διάβασε ότι χρόνια νωρίτερα είχε αποδράσει από το Ντουμπάι όπου είχε προβλήματα με τις αρχές. Είχε κάνει κατάδυση με μπουκάλες από την ακτή ως ένα πλοίο που τον περίμενε στα ανοιχτά και τον οδήγησε στην Ινδία.
Οταν ο Ζομπέρ έλαβε το μέιλ της Λατίφα, αρχικά νόμιζε ότι ήταν παγίδα. «Της είπα: «Κοίτα, μου λες ότι είσαι η κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι, ίσως είναι παγίδα και πρέπει να ελέγξω ότι λες αλήθεια»» είπε στο BBC.
Τελικά πείστηκε και για πολλά χρόνια αντάλλασσαν μέιλ κάθε δύο ή τρεις μέρες ώσπου τελικά συναντήθηκαν το 2018. Καμιά φορά η Λατίφα του έγραφε για τις λεπτομέρειες της απόδρασής της – όπως ότι είχε βάλει στην άκρη 400.000 δολάρια για να τη χρηματοδοτήσει -, άλλες του μιλούσε για την παράξενη ζωή μιας φυλακισμένης πριγκίπισσας.
Συνεχόμενη καταπίεση
«Μου φέρονται άσχημα και με καταπιέζουν όλη μου τη ζωή» ανέφερε σε μέιλ της προς τον Ζομπέρ. «Συμπεριφέρονται στις γυναίκες σαν να είναι υπάνθρωποι. Ο πατέρας μου δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει όσα κάνει σε όλες μας».
Το 2014 η Λατίφα γνώρισε την Τίνα Γιαουχιάινεν, από τη Φινλανδία, που πήγε στο παλάτι για να διδάξει καποέιρα, μια βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη. Εγιναν στενές φίλες, έκαναν μαζί ελεύθερες πτώσεις με αλεξίπτωτο και η Τίνα βοήθησε τη Λατίφα στο σχέδιό της να αποδράσει – πήγε αρκετές φορές στο εξωτερικό για να συναντήσει τον Ζομπέρ και να συζητήσει τις λεπτομέρειες.
Η απόδραση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Λατίφα συνάντησε την Τίνα νωρίς το πρωί για πρωινό, πράγμα που έκαναν συχνά οι δυο τους για να μην κινήσουν τις υποψίες των σωματοφυλάκων του παλατιού την επίμαχη μέρα. Οπως είπε η Γιαουχιάινεν στο BBC, η Λατίφα άλλαξε ρούχα και γυαλιά ηλίου και οι δυο τους πέρασαν στο Ομάν, από όπου βγήκαν στη θάλασσα. Με ένα φουσκωτό και τζετ σκι διήνυσαν 40 χλμ. όπου τους περίμενε ο Ζομπέρ σε ένα γιοτ σταματημένο σε διεθνή ύδατα.
«Τα κύματα ήταν ενάμισι μέτρο και είχαμε αντίθετο άνεμο, γι’ αυτό μας πήρε αρκετές ώρες να φθάσουμε στο γιοτ» λέει η Φινλανδή στο BBC. Η Λατίφα όμως συνέχιζε ακάθεκτη λόγω του φόβου για το τι την περίμενε αν αποτύγχανε.
Η αδερφή της, Σάμσα, είχε αποδράσει για έναν μήνα το 2000. Σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε η ίδια σε δικηγόρο στη Βρετανία, ο πατέρας της έβαλε να την απαγάγουν στο Κέιμπριτζ και να τη βγάλουν κρυφά από τη χώρα. Η βρετανική αστυνομία δεν κατάφερε να διαλευκάνει την υπόθεση γιατί έπεσε πάνω σε τοίχο στο Ντουμπάι που δεν έδινε ούτε καν βίζα στους αστυνομικούς που διερευνούσαν την απαγωγή.
Η ιατρική φυλακή
Στο βίντεο που άφησε η Λατίφα για να δημοσιοποιηθεί αν πήγαινε στραβά η απόδρασή της, όπως και έγινε, υποστηρίζει ότι η αδερφή της ζει σε ένα είδος ιατρικής φυλακής, παρακολουθούμενη συνεχώς από νοσοκόμες. Λέει ότι η τύχη της Σάμσα τής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Οταν έφθασαν στο γιοτ, η Γιαουχιάινεν και η Λατίφα έστειλαν μηνύματα σε φίλους και συγγενείς, ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση Detained in Doubai και με δημοσιογράφους, ελπίζονταν ότι αν δημοσιοποιούσαν την υπόθεση θα ήταν πιο ασφαλείς. Ομως δεν βρήκαν ανταπόκριση, ενδεχομένως επειδή η ιστορία τους ήταν τόσο τραβηγμένη που οι δημοσιογράφοι πίστευαν ότι ήταν ψεύτικη.
Λίγες ημέρες αργότερα, κομάντος εισέβαλαν στο γιοτ, άρπαξαν τη Λατίφα και έκτοτε δεν την έχει δει κανείς. Οι φίλοι της λένε ότι δεν έχουν κανένα νέο της ενώ ο λογαριασμός της στο Instagram έκλεισε.
«Ελεγε ότι προτιμούσε να τη σκοτώσουν στο γιοτ παρά να επιστρέψει στο Ντουμπάι» είπε ο Ζομπέρ στο BBC. «Δεν έχω ιδέα πού βρίσκεται. Ανησυχώ πολύ».
Ο σεΐχης Μοχάμεντ και η κυβέρνηση του Ντουμπάι δεν απάντησαν στις προσπάθειες του BBC και του «Guardian» να μάθουν τι απέγινε η Λατίφα.