Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε ακόμη μια φορά το θέμα του Ελληνικού, της συνταγματικότητας και νομιμότητας της επένδυσης, ειδικά ως προς τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Σήμερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης) συζητήθηκαν οι εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης.
Τι υποστήριξαν
Μεγάλο βάρος των ισχυρισμών των δικηγόρων των προσφευγόντων περιστράφηκε στην πρόβλεψη για την κατασκευή 6 ουρανοξυστών των 200 μέτρων ύψους ο καθένας (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.) και για την κατασκευή και άλλων ύψους 60 μέτρων. Υποστήριξαν ότι οι ουρανοξύστες δεν μπορεί να ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης και πρέπει να εναρμονίζονται με το Αττικό τοπίο.
Ακόμη, ανέφεραν ότι στην επίμαχη περιοχή των 6.000 στρεμμάτων δημιουργείται μια ολόκληρη πόλης των 44.000 κατοίκων, η οποία θα έχει διπλάσιο συντελεστή δόμησης, δηλαδή συντελεστή «μαμούθ», αφού ο γενικά επικρατέστερος συντελεστής δόμησης είναι 0,80, ενώ στην επίμαχη περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται από 0,86 έως 1,80.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των προσφευγόντων το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Τα πυρά των συνηγόρων δέχθηκε και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα).
Θέμα τέθηκε και για το μικρό χρόνο διαβούλευσης της σχετικής μελέτης, παρά το γεγονός ότι προφορικά, όπως ελέχθη, ο χρόνος παρατάθηκε.
Οι παρεμβαίνοντες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση και ότι από τα 6.000 στρέμματα τα 3.500 είναι ελεύθεροι χώροι. Επίσης, για τις μικρές δασικές εκτάσεις που υπάρχουν επισήμαναν ότι τα δένδρα είναι τεχνικά φυτεμένα, διάσπαρτα και είναι καλλωπιστικά.
Οι δικηγόροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφεραν ότι για το επίμαχο έργο πρέπει να εξετασθεί και η οικονομική διάστασή του και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, την στιγμή κατά την οποία δημιουργεί 19.000 θέσεις εργασίας και επέφερε έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.