Πρόταση προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Η πρόταση αυτή προβλέπει την δημιουργία ενός μεταβατικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαχειρίζεται το προσφυγικό και στον οποίο η συμμετοχή των κρατών – μελών θα είναι εθελοντική.
Στόχος είναι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βίτσας στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις 13-14 Δεκεμβρίου. Το σκεπτικό πίσω από την κατάθεσή της είναι να δώσει μια μεταβατική λύση στο πρόβλημα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που δεν καταλήγουν πουθενά για την αναμόρφωση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την υιοθέτηση ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
Η πρόταση _ που μέχρι σήμερα συζητιόταν σε non paper μεταξύ των «προθύμων» κρατών – μελών αλλά μόνο τώρα πήρε επίσημη μορφή _ καλύπτει το διάστημα μέχρι να καταλήξει κάπου η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Δουβλίνο και στο Άσυλο (πράγμα που δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον). Ο κ. Βίτσας προτείνει στους «27» να εξετάσουν την δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένα κράτος – μέλος στον μεταβατικό μηχανισμό είναι να αποδέχεται την ανακατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη. Δηλαδή, η συμμετοχή των κρατών – μελών στον μεταβατικό μηχανισμό θα είναι εθελοντική αλλά οι δεσμεύσεις για όσους συμμετέχουν θα είναι υποχρεωτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΜΕΠΟ, η πρόταση περιλαμβάνει στοιχεία ώστε να προσελκύσει τόσο χώρες πρώτης υποδοχής όσο και χώρες προορισμού, ενώ να απομονωθούν οι ξεκάθαρα αντιδραστικές χώρες (που δεν δέχονται να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία, αλλά και όσες προστεθούν σε αυτές στην πορεία). Το ΥΜΕΠΟ είναι αισιόδοξο ότι η πρόταση θα έχει ακόμη και την υποστήριξη της Ιταλίας, η οποία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων, είχε απομακρυνθεί από την άτυπη συμμαχία που είχαν συνάψει οι χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία).