Πραγματοποιήθηκε, χθες στις Βρυξέλλες, η 4η υπουργική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum).

Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, από το 2015 και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αυξηθεί η παρουσία εναλλακτικών μηνυμάτων.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, υπουργοί κρατών μελών της ΕΕ, εταιρείες του διαδικτύου, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και η Europol.

Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ έχει επιφέρει ως τώρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα όπως τον μηχανισμό αναφοράς μέσω της Europol, την κοινή βάση δεδομένων (database of hashes) και τον αυτόματο εντοπισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Επίσης, το Φόρουμ επέφερε καίρια πλήγματα στους μηχανισμούς της διαδικτυακής προπαγάνδας της Daesh.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει πλέον στο τραπέζι τη νομοθετική πρόταση, η οποία συζητείται τώρα από τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θέμα υψηλής προτεραιότητας.  Μία νομοθετική πρόταση, αλλάζει τις δυναμικές και θέτει την εθελοντική συνεργασία σε διαφορετική βάση».

Τόνισε την ανάγκη δράσεων για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, με σκοπό την προστασία των πολιτών και πρόσθεσε: «Η νομοθεσία χρειάζεται χρόνο τόσο για να προετοιμαστεί όσο και για να τεθεί σε ισχύ. Στο μεταξύ, το Φόρουμ αυτό, η συνεργασία μας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «Η Daesh εξακολουθεί να υπάρχει στον ψηφιακό κόσμο και να καλεί ανοιχτά τους οπαδούς της να αναπαράγουν και να διαδίδουν το περιεχόμενο της. Ενώ χάνουν εδάφη και υποδομές, η Al Qaeda και η Daesh χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σαν όχημα για την υλοποίηση των στόχων τους. Για όσο καιρό κρατήσει αυτό, το διαδίκτυο θα αποτελεί και για εμάς το σημαντικότερο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Αυτό, όπως υπογράμμισε, «δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο, κάτι που τονίστηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο Επίτροπος, «το Δίκτυο Αριστείας VOX-POL μας ενημέρωσε ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ανθεί στο διαδικτύου. Ένα χρόνο τώρα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Από τις ΗΠΑ μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο του με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ελλάδα και σε τόσα άλλα μέρη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός μπορεί να οδηγήσουν την Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της. Δεν μαθαίνουμε όμως από την ιστορία μας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτό το Φόρουμ «χάρη στη συνεργασία μας αποδεικνύει τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν συνδυάσουμε συλλογικά την αποφασιστικότητα, την καινοτομία, την τεχνογνωσία και τις ικανότητες μας για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο.

Από τον μηχανισμό αναφοράς της Europol το 2015, στην κοινή βάση δεδομένων (database of hashes) το 2016 και στο μεγάλο βήμα του αυτόματου εντοπισμού του τρομοκρατικού περιεχομένου το 2017, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Δεν ήταν εύκολο. Οι τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά και να ξεπερνούν τα μέτρα προστασίας μας.

Έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τρομοκράτες δρουν μέσω των πλατφορμών, έχουμε ενισχύσει την ικανότητα αναφοράς του περιεχομένου στις εταιρείες, έχουμε δημιουργήσει συλλογική τεχνητή νοημοσύνη και έχουμε δει πολλές εταιρείες να λειτουργούν υποστηρικτικά η μία στην άλλη για να αποτρέπουν την διάδοση του εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Παράλληλα το »Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών» λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουμε ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 250 επαγγελματίες του χώρου σε όλη την ΕΕ ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικές εκστρατείες καταπολέμησης της προπαγάνδας εντός του διαδικτύου.

Είμαστε στη διαδικασία υπογραφής συμφωνιών για την χορήγηση περισσότερων από οχτώ εκατομμυρίων ευρώ σε 12 δράσεις για αυτό το σκοπό.  Θα ενημερωθείτε για τις δράσεις αυτές σήμερα – και ζητώ από όλους, και ιδιαίτερα από τις εταιρείες του διαδικτύου την στήριξη και την προώθηση αυτών των δράσεων μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Η ισχύς αυτού του Φόρουμ είναι ακριβώς η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και αυτός είναι ο λόγος που επαναλαμβάνω τη σημασία που έχει ότι αυτή η συλλογική προσέγγιση να συνεχίζεται και τώρα που η νομοθεσία βρίσκεται στο τραπέζι.

Διότι όλες οι εταιρείες που είναι σήμερα εδώ, θα έτοιμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν έρθει η μέρα που θα ισχύσει ο Κανονισμός. Οι εταιρείες αυτές θα είναι προετοιμασμένες για να προβαίνουν σε αναφορές περιεχομένου, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να αφαιρούν το διαδικτυακό τρομοκρατικό περιεχόμενο μέσα σε μια ώρα.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα συζητηθεί με τους Υπουργούς αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ και εξαιτίας αυτού δεν είναι σκόπιμο να το συζητήσουμε σήμερα.  Η εφαρμογή του Κανονισμού θα διασφαλίζεται μέσα από αυτό το Φόρουμ και μέσα από αυτό το Φόρουμ θα ορίζουμε τις λεπτομέρειες της μελλοντικής μας συνεργασίας».

Κλείνοντας τις εργασίες της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την ενεργή συμμετοχή σας στη σημερινή συζήτηση. Το βασικό συμπέρασμα των συζητήσεών μας είναι ότι το πρόβλημα του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τους τρόπους δράσης τους στο διαδίκτυο για την επιβίωσή τους.

Δουλεύουμε για αυτό εδώ και πολύ καιρό και η εμπιστοσύνη και η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει θα αποτελέσουν την πυξίδα μας για τα επόμενα βήματα. Η  Europol θα συνεχίσει  να αποτελεί το κέντρο της συνεργασίας μας για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου. Διαθέτει την εμπειρία και το δυναμικό για να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο και εμείς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να έχει στις διάθεση της ό,τι χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Εσείς, οι εταιρείες του Διαδικτύου, βρίσκεστε στην καλύτερη θέση για να αποφασίσετε πως θα αποτρέψετε την εκμετάλλευση των διαδικτυακών σας πλατφορμών. Τα εργαλεία και τα μέσα που έχετε αναπτύξει για τις πλατφόρμες σας αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά μέσα καταπολέμησης που διαθέτουμε.

Για αυτό και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας στο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ. Το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ είναι επίσης μία πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι εδώ στην Ευρώπη, σε αυτό το Φόρουμ, πράξαμε σωστά όταν πήραμε την πρωτοβουλία και ξεκινήσαμε το 2015.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σημαντικό ζήτημα του Φόρουμ αυτού,  την παρουσία των θετικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο, παραμένει εξίσου σημαντικό όσο οι προσπάθειες μας για την αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.  Το »Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών» που ξεκινήσαμε στο πλαίσιο αυτού του Φόρουμ αυτό το 2016 θα συνεχιστεί.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω τις εργασίες της συνάντησής μας με μία σκέψη. Η πλατφόρμα που δημιουργήσαμε εδώ σε αυτό το Φόρουμ και οι μηχανισμοί συνεργασίας που αναπτύξαμε, μπορεί να αποβούν χρήσιμοι σε πλήθος άλλων πεδίων. Για παράδειγμα στο πεδίο των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών ή και στις παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών και ναρκωτικών.

Όλα αυτά τα θέματα είναι κρίσιμα για την ασφάλεια μας, ενώ ταυτόχρονα έχουν το διαδίκτυο ως κοινό συνδετικό κρίκο. Θα μπορούσαμε ίσως να επεκτείνουμε την επιτυχημένη αυτή μορφή συνεργασίας που αναπτύξαμε για το διαδικτυακό τρομοκρατικό περιεχόμενο και σε άλλες μορφές καταπολέμησης σοβαρών εγκλημάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αποδείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία».

ΑΠΕ – ΜΠΕ