Στην περιοχή των 62 δολαρίων/βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% από την αρχή της εβδομάδας, κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent εν όψει της κρίσιμης συνάντησης στις 6-7 Δεκεμβρίου των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, μελών και μη του OPEC, στη Βιέννη.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν υποχωρήσει στα 50 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες 42,2% από το τετραετές υψηλό των 86,74 δολαρίων/βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου, δημιουργώντας ερωτήματα τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη πορεία των τιμών.
Οι επενδυτές επιθυμούν πάντως πλέον μεγαλύτερη σαφήνεια για τις προθέσεις των μεγάλων «παικτών» της αγοράς και για τον λόγο αυτόν η συνάντηση της Βιέννης θεωρείται κρίσιμη για την επόμενη ημέρα όσον αφορά την πορεία των τιμών.
Η Ρωσία φέρεται να θέλει να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟPEC προς την κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής ως και 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ωστόσο το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Οργανισμού στη Βιέννη παραμένει αβέβαιο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει για μείωση των τιμών. Παράλληλα, η άνοδος της παραγωγής των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έως τώρα επιλογή της Σαουδικής Αραβίας να μη μειώσει την παραγωγή της, πίεσε τις τιμές, ενώ η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ένας ακόμα παράγοντας που πλήττει τη ζήτηση.
Αναλυτές «βλέπουν» ότι οι τιμές θα αυξηθούν, καθώς υπάρχουν μηνύματα σχετικά με τη μείωση παραγωγής από τον OPEC και την επιβράδυνση της παραγωγής αμερικανικού αργού, αναμένοντας πως στη Βιέννη θα ανακοινωθεί μείωση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και ορισμένες ξένες τράπεζες δίνουν 55% πιθανότητες να αποφασιστεί μείωση της παραγωγής.
Για την UBS υπάρχουν ενδείξεις ότι ο OPEC και η Ρωσία θα συνεργαστούν για να περιορίσουν την πρόσφατη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς και την επιβεβαίωση της μείωσης της παραγωγής στον Καναδά. Το κλίμα δεν επιδεινώθηκε από την είδηση ότι το Κατάρ θα φύγει από τον OPEC το επόμενο έτος, κάτι το οποίο δεν είναι σημαντικό από πλευράς παραγωγής, αν και υποδηλώνει έλλειψη ενότητας στο καρτέλ πριν από τη συνάντηση της Βιέννης. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών πετρελαίου είναι μόνο η αρχή μιας πιο διατηρήσιμης ανάκαμψης, για τους εξής λόγους:
1. Οι χώρες του OPEC έχουν ισχυρό κίνητρο να στηρίξουν αποφασιστικές μειώσεις της παραγωγής, καθώς οι τιμές βρίσκονται κάτω από το επιθυμητό επίπεδο στήριξης των προϋπολογισμών τους.
2. Οι μνήμες από τα τέλη του 2014 είναι ακόμη νωπές, όταν η άρνηση του καρτέλ να μειώσει την παραγωγή πίεσε τις τιμές στα 45 δολάρια το βαρέλι σε μόλις λίγους μήνες.
3. Οι αγορές έχουν υπερβάλει σχετικά με τον κίνδυνο υπερπροσφοράς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι τιμές αργού Brent θα ανακάμψουν οδεύοντας προς το 2019, προβλέποντας ότι θα βρεθούν στα 80 δολάρια το βαρέλι σε έξι μήνες και στα 75 δολάρια σε 12 μήνες, με το ελαφρύ αργού (WTI) να διακινείται με έκπτωση 7 δολαρίων/βαρέλι.
Σε έρευνα 38 οικονομολόγων και αναλυτών η μέση τιμή του Brent εκτιμάται σε 74,50 δολάρια το βαρέλι για το 2019. Το α’ εξάμηνο αναμένουν άνοδο των τιμών εξαιτίας των περικοπών στην παραγωγή, όμως η αύξηση της παραγωγής στο β’ εξάμηνο του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα πιέσει τις τιμές.