Δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που απέστειλε η ελληνική Δικαιοσύνη στις ελβετικές αρχές, για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, με βάση το υλικό της λίστας Λαγκάρντ. Η απόφαση ανήκει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, και συνεπάγεται ότι τα περιζήτητα στοιχεία από τους λογαριασμούς του Γιώργου Κανδαλέπα, κουμπάρου του πρώην υπουργού δεν θα διαβιβασθούν στους έλληνες εισαγγελείς – από τους λογαριασμούς αυτούς προέρχονται τα εμβάσματα προς τη σύζυγο του πρώην υπουργού, ποσά που αποκαλύφθηκαν με τη λίστα Λαγκάρντ.
Η ελβετική Δικαιοσύνη μπλοκάρει τη συνδρομή στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει ικανοποιήσει 46 σχετικά αιτήματα, ακριβώς επειδή το υλικό της λίστας Λαγκάρντ θεωρείται υποκλαπέν από την Τράπεζα HSBC της Γενεύης – παράμετρος απέναντι στην οποία η Ελβετία επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία. Η συζήτηση για την υποκλοπή των τραπεζικών δεδομένων είναι άλλωστε σε εξέλιξη, απουσία σαφούς νομοθετικής διάταξης, σκηνικό στο οποίο η νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, απασχολώντας τις σελίδες έγκυρων εφημερίδων της χώρας.
Τα συγκεκριμένα – δύο – αιτήματα δικαστικής συνδρομής είχαν σταλεί στους ελβετούς τον Νοέμβριο του 2013 και τον Μάρτιο του 2014, από τον τότε ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και την Εισαγγελία Διαφθοράς, και εκκρεμούσαν, καθώς ο Γιώργος Κανδαλέπας – αξιοποιώντας το ότι το υλικό είναι υποκλαπέν – ζητούσε να μην αρθεί το τραπεζικό του απόρρητο.
Παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης είχε κάνει προσφάτως δεκτά τα ελληνικά αιτήματα, εντούτοις το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει ο κ. Κανδαλέπας τον είχε «δικαιώσει», αποφαινόμενο ότι η συνδρομή δεν θα δοθεί. Το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε αναίρεση επί της απόφασης αυτής, ως εκ τούτου το βάρος «σήκωσε» τελικά ο ελβετικός Άρειος Πάγος.
Να σημειωθεί ότι η ελβετική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει πλείστες όσες αποφάσεις αναφορικά με το υλικό της λίστας Λαγκάρντ, η συγκεκριμένη είναι ωστόσο η πρώτη σχετική, με την οποία και δε χορηγείται δικαστική συνδρομή σε χώρα.
Ο Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, δηλώνει τα εξής: «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».