Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο 2,8% του ΑΕΠ

Δυναμική αύξηση για το e-commerce που ωθεί προς τα επάνω τα έσοδα των ταχυδρομικών υπηρεσιών

Σταθερότητα στην εγχώρια αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών δείχνει για το 2017 η ετήσια επισκόπηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (ΕΕΤΤ) που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ξεπέρασε για τρίτη συνεχή χρονιά τα 5 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 2,8%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 2016 (2,9%), δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου (2% έναντι 0,2%).

Το σύνολο των επενδύσεων του κλάδου μειώθηκε κατά 12% περίπου, αντιπροσωπεύοντας ωστόσο το 20% σχεδόν του συνολικού κύκλου εργασιών, με ισόποση κατανομή μεταξύ σταθερών και κινητών δικτύων (53% έναντι 47%). Στόχος των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν το 2017 ήταν κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη υποδομών και οι υπηρεσίες αδειοδότησης ή/και δικαιωμάτων χρήσης.

Για τις μεγαλύτερες εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2016. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του 2008, καθώς και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο, το EBITDA φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά τα τελευταία χρόνια ανερχόμενο περίπου σε 1,4 δισ. ευρώ (έναντι περίπου 2 δισ. ευρώ που ήταν το 2008).

Όπως εκτιμάται στην επισκόπηση της ΕΕΤΤ, η δρομολόγηση επενδυτικών δράσεων, με κυριότερη την υλοποίηση του Κανονισμού Vectoring, θα ωφελήσει πολλαπλασιαστικά τον καταναλωτή, εφόσον θα είναι σε θέση να απολαμβάνει περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που ανέρχεται σε 88%. Ο αριθμός των τηλεφωνικών γραμμών εξακολούθησε το 2017 να αυξάνεται οριακά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τη διείσδυση να φθάνει σε ποσοστό 44,2% επί του πληθυσμού. Ο αριθμός των συνδέσεων κινητής ανήλθε σε 16,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 1,5%, με τις ενεργές συνδέσεις να αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο, κατά 3,2%, ανερχόμενες περίπου στα 13 εκατ.

Το διαδίκτυο σώζει τη σταθερή και απογειώνει την κινητή

Τα λιανικά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου σε σταθερή θέση ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Ο παράγοντας που διασώζει τα έσοδα της αγοράς είναι η συνεχής αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες διαδικτύου, τα οποία για το 2017 σημείωσαν άνοδο 8%. Εξουδετερώθηκε έτσι η συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία των λιανικών εσόδων της σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης, η κίνηση σταθερής τηλεφωνίας σημείωσε πτώση κατά 4,5%, κυρίως λόγω της μείωσης της διάρκειας των εθνικών κλήσεων προς σταθερά καθώς και των διεθνών κλήσεων.

Η χρήση των δικτύων κινητής χαρακτηρίστηκε από μικρή αύξηση ως προς τα λεπτά ομιλίας εντός της Ελλάδας, σημαντική μείωση στη χρήση των γραπτών μηνυμάτων (SMS), ενώ θεαματική ήταν η αύξηση της χρήσης υπηρεσίας δεδομένων. Ο όγκος φωνητικών κλήσεων παρουσίασε αύξηση 2% σε σχέση με πέρυσι και το 59% αυτών των κλήσεων πραγματοποιήθηκε σε κινητά εντός του ίδιου δικτύου (on-net), ποσοστό που για το 2016 ανήλθε σε 62%. Επίσης, ο συνολικός αριθμός SMS παρουσίασε, για ακόμη μια χρονιά, μείωση κατά 20,6% (2,4 έναντι 3 δισ. μηνύματα το 2016).

Εντυπωσιακή ήταν όμως η αύξηση κατά 108% το 2017 της υπηρεσίας δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η οποία έφτασε τα 98 δισ. MB. Τα λιανικά έσοδα από την πώληση υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών (συμβολαίου και καρτοκινητής) παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,1% και ανήλθαν στα 1,6 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των ουραγών της ΕΕ στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας

Ως προς την ευρυζωνικότητα, οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις έφτασαν τις 3.795.410 γραμμές σημειώνοντας αύξηση κατά 4,9%  και η ευρυζωνική διείσδυση έφθασε το 35,2% του πληθυσμού, έναντι 33,3% στο τέλος του 2016, υπερβαίνοντας οριακά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αντιθέτως, στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Για το 2017, η διείσδυση έφθασε το 65,7% του πληθυσμού (έναντι 55,2% στο τέλος του 2016). Ωστόσο, τα περιθώρια βελτίωσης προβλέπονται σημαντικά λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης σε δίκτυα 4G πλησίασε το αντίστοιχο των δικτύων 3G (98% έναντι 99,6%) και αφετέρου ότι η πλειονότητα της διαδικτυακής κίνησης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσω δικτύων 4G (56,7% το Δεκέμβριο του 2017 έναντι 32,6% τον Δεκέμβριο του 2016).

Το ecommerce αυξάνει τα έσοδα των ταχυδρομικών υπηρεσιών

Αναφορικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τα συνολικά έσοδα της αγοράς παρουσίασαν μικρή άνοδο κατά 0,4% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τα 549,4 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τη διακίνηση 356,2 εκατ. αντικείμενων, 5,4% λιγότερων από την προηγούμενη χρονιά. Η διακίνηση ταχυδρομικών αντικειμένων εντός χώρας (90%) απέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς (67%).

Τα έσοδα από τη διακίνηση 43,4 εκατ. δεμάτων-μικροδεμάτων ανήλθαν σε 249,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με το 2016 χάρη στη δυναμική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακόμη, τα έσοδα από τη διακίνηση 312,8 εκατ. φακέλων ανήλθαν σε 299,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 2,6% σε σχέση με το 2016, λόγω της συνεχιζόμενης υποκατάστασης της επιστολικής αλληλογραφίας από την ηλεκτρονική.

Το μερίδιο εσόδων του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) στη συνολική αγορά μειώθηκε στο 36% από 38% που ήταν το 2016, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το μερίδιο των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών στο 61% από 59%. Το μερίδιο των επιχειρήσεων με Ειδική Άδεια παρέμεινε σταθερό στο 3%. Στην αγορά των ταχυμεταφορών εισήλθαν 79 νέες επιχειρήσεις, ανεβάζοντας το συνολικό πλήθος των επιχειρήσεων με Γενική Άδεια σε 543. Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών διακίνησαν φακέλους σε ποσοστό 43% και δέματα-μικροδέματα σε ποσοστό 57% του πλήθους των αντικειμένων

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.