Τα οριακά διλήμματα που διέπουν την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί των άρθρων για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το «καυτό» άρθρο 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ο έμπειρος συνταγματολόγος προειδοποίησε ουσιαστικά τα κόμματα ότι από το άρθρο 16 θα κριθεί η τύχη συνολικά της αναθεώρησης, κάτι άλλωστε που συνέβη και το 2008. Από αυτό κινδυνεύει να τιναχθεί στο αέρα η όλη διαδικασία. Για αυτό και κάλεσε την παρούσα Βουλή να σταθμίσει αν θέλει να υπάρξει αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή και αυτή θα σταθμίσει αν θα προχωρήσει στην αλλαγή του ή αν, στην αντίθετη περίπτωση, θα θυσιάσει την αλλαγή του άρθρου 32 για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση της διαδικασίας από τις εκλογές, αλλά και την αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, επί του οποίου υπάρχει μια ευρεία συμφωνία για ορισμένες όψεις του. Εν ολίγοις, ο κ. Βενιζέλος είπε στα κόμματα ότι αν δεν συμφωνήσουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 16, η επόμενη Βουλή δεν θα συμφωνήσει ούτε επί όσων κρίνεται κατά κοινή ομολογία επιβεβλημένη η αλλαγή τους. «Χρειαζόμαστε αναθεώρηση του άρθρου 16; Είναι πολύ πιθανό να πορευθούμε χωρίς αναθεώρηση. Από αυτό κρίνεται η κανονιστική αντοχή του Συντάγματος», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Όπως είπε μάλιστα, ουσιαστικά λειτουργούν 28 διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών – μελών της Ε.Ε. Επίσης, υπενθύμισε ότι η νομολογία έχει αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όλων αυτών των ενδιάμεσων σχημάτων. «Άρα το πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική πραγματικότητα», είπε. Δηλώνοντας «θερμός και μαχητικός υπερασπιστής του δημόσιου πανεπιστημίου», ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε με την άποψη ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να υποστηριχθεί (και) δια των μη κρατικών πανεπιστημίων ώστε «να αναδειχθούν οι θύλακες αριστείας που διαθέτει». Ο ίδιος θα προτιμούσε ιδρυματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ζήτησε η επόμενη Βουλή να καταστρώσει μια διάταξη που θα λειτουργεί προωθητικά, που θα ανοίγει την αγορά με την έννοια των μη κρατικών και θα συμφιλιώνει το επίπεδο της πραγματικότητας με το συνταγματικό κείμενο.
Ο κ. Βενιζέλος αναφερθείς στα υπόλοιπα άρθρα για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, είπε ότι «δεν θα βλαφθεί το κράτος δικαίου αν δεν υπάρξει καμία αλλαγή», επισημαίνοντας ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος δικαίου και ισχυρό κοινωνικό κεκτημένο. «Το πρόβλημα είναι αυτό που είναι και σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει κοινωνική Ευρώπη. Υπάρχει όμως πολλαπλή κρίση, δημογραφική και δημοσιονομική», ανέφερε, προκρίνοντας το ζήτημα των συντονισμένων και επίπονων αλλαγών που χρειάζονται εντός του επαρκέστατου συνταγματικού πλαισίου. Όπως είπε, η χώρα βγαίνει από την περιπέτεια της κρίσης, αν βγαίνει, αλλά κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια. Για τον ίδιο, «στην πραγματικότητα μπαίνουμε ξανά στην παλιά συνταγή απουσίας δημοσιονομικής επίγνωσης και ειλικρίνειας». Και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του ασφαλιστικού υπό το φως των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά: Τώρα που διατηρείται η προσωπική διαφορά είναι οι νέοι συνταξιούχοι προφανώς που θα προσφύγουν αξιώνοντας ίση μεταχείριση με τους παλιούς όταν έχουν ίδια χρόνια ασφάλισης και ίδιες ή μεγαλύτερες εισφορές. Αυτό είναι το θέμα που έχουμε να λύσουμε: τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών, είπε.