Η τέχνη ολοκληρώνει την επιστήμη

Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακών εκτυπώσεων, βίντεο και μεικτών τεχνικών απαρτίζουν την έκθεση «Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος» που εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου

Η ομαδική έκθεση «Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος», που εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, αποτελεί προϊόν ουσιαστικής αλληλεπίδρασης δύο διαφορετικών περιοχών: της τέχνης και της επιστήμης. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης (που θυμίζουμε αρχικώς παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου από 18 Απριλίου ως 16 Ιουνίου 2018) έγινε επιστημονική ενημέρωση σχετικά με το πλαγκτόν στους καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν όχι μόνο από τις αισθητικά εκπληκτικές μορφές των πλαγκτονικών οργανισμών αλλά και από τη ζωτική αξία τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακών εκτυπώσεων, βίντεο και μεικτών τεχνικών απαρτίζουν την έκθεση. Συνδιαλέγονται με τις μορφές και τα χρώματα της φύσης αλλά, επιπλέον, φέρνουν στο προσκήνιο θέματα που άπτονται των κινδύνων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Καλλιτέχνες και επιστήμονες προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν εμπλουτισμένο χώρο αλληλεπίδρασης, προωθώντας την επικοινωνία μεταξύ τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού αισθητικά και περιβαλλοντικά.

Πέρα από το καθαρά εικαστικό μέρος, η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη μια ολιστική προσέγγιση του θέματος: μέσα από τις επιστημονικές διαλέξεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκειά της, χρήσιμες πληροφορίες για τη δομή, τη λειτουργία και την τεράστια σημασία του πλαγκτού για τον πλανήτη γίνονται γνωστές. Στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων, μια διαφορετική διάλεξη που έρχεται να συμβάλει στη σφαιρική ματιά αφορά τη φιλοσοφική προσέγγιση για τη σημασία της συνεργασίας της τέχνης με την οικολογία.

Στην έκθεση, που επιμελήθηκε και οργάνωσε η δρ Θαλάσσιας Βιολογίας Νίνα Φραγκοπούλου σε καλλιτεχνική επιμέλεια της ζωγράφου Αθηνάς Λατινοπούλου, συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους (ενδεικτικά) οι Αντώνης Τριανταφύλλου, Κάτια Βαρβάκη, Bαγγέλης Ρήνας, Γιάννης Γαβαλάς, Ιωάννα Ασσάνη, Γιάννης Δημητράκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Ειρήνη Ματσούκη και Γιώργος Τσακίρης.

Τέλος, η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με στόχο του την παρουσίαση της περιβαλλοντικής πληροφορίας σε συνδυασμό με την ανάλυση των έργων σύγχρονης τέχνης που στηρίχτηκαν σε αυτήν, με τρόπο ψυχαγωγικό και ζωντανό που να εμπνέει για μάθηση, δημιουργία και κριτική σκέψη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Διαλέξεις σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, 17.00 – 19.00

Ζωτική και αισθητική αξία πλαγκτού, Νίνα Φραγκοπούλου, τ. επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ.

Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος, ξενάγηση στην έκθεση, Διονυσία Γιακουμή, ιστορικός τέχνης – επιμελήτρια, μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, 17.00 – 19.00

Η τελευταία άγρια τροφή στο πιάτο μας ήταν κάποτε πλαγκτόν, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τέχνη και οικολογία: συνηγορώντας υπέρ της ζωής, Θεώνη Αναστασοπούλου-Καπογιάννη, δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Σορβόννης.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Νέα εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 38-40, τηλέφωνο: 261 361 6100

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 08.00 – 15.00. Δευτέρα και επίσημες αργίες: κλειστά.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.