Σοβαρή «διαρροή» σε μία μυστική σύσκεψη 50 περίπου στελεχών της ΕΛΑΣ για τις επιχειρήσεις σύλληψης των 85 μελών της «μαφίας των ενεχυροδανειστηρίων» φαίνεται να οδήγησε στην πληροφόρηση των λαθρεμπόρων χρυσού σχετικά με τις κινήσεις της Αστυνομίας.

Μάλιστα ήδη έχει εντοπισθεί ο ύποπτος της διαρροής που είναι αστυνομικός που υπηρετεί στην βορειοανατολική Αττική κι είχε προσωπική φιλία με τον 28χρονο αστυνομικό φρουρό , τις τελευταίες εβδομάδες, του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου και ο οποίος ήδη κατηγορείται για συμμετοχή στην «μαφία του χρυσού» .

Ακόμη διαπιστώνεται ότι ένας άλλος 55χρονος κατηγορούμενος για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση ασχολείτο μέχρι το 2003 με υποθέσεις …αντικατασκοπίας στη ΕΥΠ με ενδιαφέρον τις κινήσεις ξένων διπλωματών και πρακτόρων. Στην συνέχεια έδωσε παρόν σε υπηρεσία ασφαλείας στα νότια προάστια της Αθήνας και τελικώς εμφανίσθηκε ως

«σύμβουλος» των λαθρεμπόρων για εξαΰλωση των ιχνών τους.

Αυτά προκύπτουν από τη περαιτέρω εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τις σχέσεις μελών της «μαφίας του χρυσού με στελέχη των διωκτικών αρχών και του τρόπου που αντλούσαν κρίσιμες πληροφορίες.

Αρχικά προέκυψε η συμμετοχή του 28χρονου αστυνομικού ο οποίος μέχρι το περασμένο καλοκαίρι υπηρετούσε σε ομάδες ΔΙΑΣ που κινούνταν στην περιοχή των Πατησίων , κοντά στο κεντρικό κατάστημα του καταστήματος του φερόμενου ως πρωταγωνιστή της υπόθεσης Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά.

Ο 28χρονος σε ορισμένες περιπτώσεις έδινε μερικές πληροφορίες για κάποιες μικρού βεληνεκούς σχετικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον φαίνεται να τον βοηθούσε και σε κάποιες προσπάθειες εκδίωξης αλλοδαπών που διέμεναν σε οίκημα, ιδιοκτησίας του «Ριχάρδου».

Όμως στην δικογραφία της υπόθεσης ειδικό ενδιαφέρον έχει –όπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής»- η κατάθεση που έδωσε στις 20 Νοεμβρίου 2018, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και προϊστάμενος της έρευνας κ Φώτης Τζελέπης ότι «ο «Ριχάρδος» είχε ενημερωθεί από τον εν λόγω αστυνομικό για στοιχεία της προηγηθείσας της επιχείρησης σύσκεψη.

Ειδικότερα, μεταφέρθηκε στον ενεχυροδανειστή ένα νούμερο «500» που αναφέρθηκε στη σύσκεψη και το οποίο πράγματι ειπώθηκε εκεί (ΣΣ πιθανόν αφορά αριθμό εμπλεκομένων καταστημάτων στο κύκλωμα ή άλλα τεχνικά ζητήματα της έρευνας)» Για να συμπληρώσει ο κ. Τζελέπης «επισημαίνεται ότι αυτή η πληροφόρηση ήταν κρίσιμης σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης καθώς ειπώθηκαν στοιχεία της προηγηθείσας σύσκεψης και πληροφορίες

σχετικά με την επιχείρηση. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενημέρωση πολλών βασικών στελεχών της οργάνωσης με ότι αυτό συνεπάγεται…»

Η ΕΛ.ΑΣ θεώρησε λοιπόν κρίσιμη την απάντηση στο ερώτημα , πως υπήρξε αυτή η πληροφόρηση της «μαφίας του χρυσού» μέσα από μια κλειστή , μυστική σύσκεψη αξιωματικών για την επιχείρηση σύλληψης των υπόπτων. Και ποιος ήταν αυτός που ενημέρωνε τον 28χρονο πληροφοριοδότη του Ριχαρδου κι έσπασε τα «στεγανά» της εν λόγω συνάντησης αξιωματικών . Κι αυτό γιατί και σε σειρά αλλων περιπτώσεων –όπως στην εξάρθρωση της «μαφίας των Ρομά» , στις επιχειρήσεις σύλληψης κακοποιών – εντοπίζονται «σύνδεσμοι» των ποινικών με κρίσιμες θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην προκειμένη περίπτωση για τα ενεχυροδανειστήρια, οι ερευνητές της υπόθεσης άρχισαν ν αναζητούν ως υπευθύνους ακόμη κι ανώτερους αξιωματικούς , από υπηρεσίες των βορείων προαστίων κι όχι μόνο, που ήσαν παρόντες στην εν λόγω σύσκεψη και γνώριζαν τα μυστικά της επιχείρησης .

Όμως από την περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων εστίασαν το ενδιαφέρον της σε αστυνομικό που συμμετείχε στις εν λόγω συνεννοήσεις κι ήταν στενός φίλος του 28χρονου πληροφοριοδότη.

Και με τον οποίο μάλιστα είχαν προχωρήσει προ καιρού σε ενδοϋπηρεσιακές αλλαγές θέσεων κι είχαν αλληλοδιευκολυνθεί.

Σημειώνεται ότι ο 28χρονος αστυνομικός –συνεργάτης του «Ριχάρδου» υπηρετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ομάδες της ΔΙΑΣ στη περιοχή των Πατησίων απ όπου υπολογίζεται ότι γνώρισε υπαλλήλους του τοπικού ενεχυροδανειστηρίου της συγκεκριμένης «αλυσίδας» καταστημάτων. Κι έτσι απέκτησε τις περαιτέρω επαφές . Το τελευταίο χρονικό

διάστημα μετακινήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και προσφάτως στην ομάδα φρούρησης γραφείων του πρώην υπουργού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν αν υπήρχε δόλος στη διαρροή από τη σύσκεψη για την σύλληψη των υπόπτων ή ειπώθηκε χωρίς σκοπιμότητα στον 28χρονο στα πλαίσια μιας «φιλικής, συναδελφικής συζήτησης».

Χωρίς ίσως αυτός που ανέφερε τα μυστικά της σύσκεψης να γνώριζε τις επαφές του 28χρονου με τους ενεχυροδανειστές. Με την ΕΛ.ΑΣ να μην αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Ακόμη η Αστυνομία ερεύνησε τον ρόλο ενός 54χρονου που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα , κι ο οποίος φέρεται να μετέφερε κοσμήματα και χρυσό στα κεντρικά γραφεία των κατηγορούμενων για λαθρεμπορία.

Όπως διαπιστώθηκε ο 54χρονος που χρησιμοποιούσε διαδικτυακές εφαρμογές για να συνομιλεί από τα κινητά ήταν απόστρατος αστυνομικός με παρουσία στην ΕΥΠ.

Από τη περαιτέρω έρευνα του «Βήματος» προέκυψε ότι ο 54χρονος (σσ μέσω του δικηγόρου του κ Ιωάννη Ψιλογιάννη αρνείται τις κατηγορίες) υπηρετούσε μέχρι το 2003 στην Γ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ σε υπηρεσία που σχετιζόταν με θέματα ελέγχου διπλωματών ή άλλων υπαλλήλων πρεσβειών κλπ που μπορεί να προχωρούσαν σε ύποπτες αντεθνικές ενέργειες.

Ο 54χρονος συμμετείχε σε ειδικό τμήμα παρακολουθήσεων όχι πάντως για θέματα τρομοκρατίας κι οργανωμένου εγκλήματος που είναι επίσης στην αρμοδιότητα της ίδιας διεύθυνσης της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε περιφερειακή συμμετοχή και στην επιχείρηση «Δίκτυ» στις αρχές του 2003 για τον εντοπισμό εκρηκτικών στην πρεσβεία στο Ιράκ.

Μετά την αποχώρηση του υπηρέτησε σε Τμήμα Ασφαλείας στη ευρύτερη περιοχή Αλίμου –

Αγίου Δημητρίου και Δάφνης, ενώ απεχώρησε από την ΕΛΑΣ το 2013.

Επιπλέον οι αστυνομικοί εξετάζουν καταγγελλόμενο περιστατικό ληστείας σε βάρος ενός εκ των εμπλεκομένων.