Υποδειγματικός στο γήπεδο, παράδειγμα και στη ζωή! Ο γάλλος μέσος Ν’ Γκολό Καντέ, στέλεχος της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της πατρίδας του αλλά και της λονδρέζικης Τσέλσι, αποφάσισε να κλείσει τα αφτιά του στις Σειρήνες της φοροδιαφυγής και να δηλώσει όλα τα εισοδήματά του στη Βρετανία. Πρόκειται για χρήματα που κερδίζει ως στέλεχος της πρωταθλήτριας Αγγλίας αλλά και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα οι διαφημίσεις.

Δεν βγάζει λίγα ο Ν’ Γκολό Καντέ. Κατά τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» είναι ο καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Τσέλσι. Εφέτος υπολογίζεται ότι θα ενθυλακώσει 15 εκατ. στερλίνες, δηλαδή περί τα 17 εκατ. ευρώ. Και ο φόρος που καλείται να πληρώσει φθάνει τα 7,59 εκατ. ευρώ. Φορολογείται δηλαδή με συντελεστή 44,6%. Τερατώδη, αν συγκριθεί με τον συντελεστή 2,13% με τον οποίο φορολογήθηκαν τα κέρδη των 89 εκατ. ευρώ που εμφάνισε πέρυσι στη Βρετανία η Amazon.

Ετσι, ενώ ο Καντέ φορολογείται με 7,59 εκατ. ευρώ για τον ιδρώτα που χύνει στα αγγλικά γήπεδα, η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος (η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 165 δισ. δολάρια), καταβάλλει 1,9 εκατ. ευρώ για τις δραστηριότητές της στη Βρετανία. Ο άσος της Τσέλσι, δηλαδή, πληρώνει τετραπλάσιο φόρο από όσο πληρώνει η παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία λιανικών πωλήσεων μέσω Διαδικτύου!

«Διαθέτοντας μια στρατιά ειδικών περί τα φορολογικά δικηγόρων, ο όμιλος του Μπέζος δεν κάνει τίποτε το παράνομο. Απλώς… βελτιστοποιεί τον τρόπο φορολόγησης της εταιρείας του. Ο Καντέ, ωστόσο, που είχε επίσης τη δυνατότητα να πράξει αναλόγως – όπως και άπαντες οι λαμπεροί αστέρες του αθλητικού στερεώματος – αρνήθηκε να μπει στη λογική της φορολογικής βελτιστοποίησης» γράφει ο Σαρλ Γκοτιέ της γαλλικής «Le Figaro».

Με μια μονογραφή…

Σύμφωνα με τον γάλλο ρεπόρτερ, ο ηλικίας 27 ετών ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να γλιτώσει τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ φόρους αν αποδεχόταν την πρόταση που έκανε σε όλους τους συναδέλφους του η ομάδα της Τσέλσι προκειμένου να εξαιρέσουν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις μέρος των αποδοχών τους. Αν δηλαδή εκμεταλλευόταν πληρωμές μέσω του Τζέρσεϊ, του μικρού βρετανικού νησιού της Μάγχης που είναι διάσημο για τα υφάσματά του και για τον «παραδεισένιο» τρόπο μεταχείρισης που απολαμβάνουν όσοι καταφέρνουν να εγγραφούν στα φορολογικά του μητρώα.

Η φορολογική ευσυνειδησία του βραχύσωμου μέσου αποκαλύφθηκε από τα Football Leaks, από τις περίφημες διαδικτυακές διαρροές πληροφοριών που αφορούν τους διεθνείς άσους και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. «Με μια μονογραφή σε ένα έγγραφο ο Καντέ θα γλίτωνε ένα εκατομμύριο ετησίως από τα δικαιώματα χρησιμοποίησης της εικόνας του» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα Football Leaks.

«Είναι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που ο ποδοσφαιριστής προτίμησε να πληρώσει παρά να διακινδυνεύσει να υποστεί κι αυτός τη διαπόμπευση των επόμενων Football Leaks. Διότι ο Ν’ Γκολό Καντέ είναι αξιοπρεπής, είναι ευγενής και επιπλέον δεν αντέχει τα μπλεξίματα…» εξηγεί ο Γκοτιέ της «Le Figaro».