Πολύ κοντά στη σύναψη διεθνούς ομολογιακού δανείου βρίσκεται η ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης, το ύψος του εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να εκδοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ΔΕΗ είχε προσλάβει συμβούλους από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει γίνει η προεργασία και υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές. Το ποσό θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των δανείων της (το προηγούμενο ομολογιακό λήγει τον Μάιο του 2019), καθώς και για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα από CCC σε CCC+ με ταυτόχρονη αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) από αρνητικές σε θετικές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της επιτυχημένης αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, καθώς και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας, με συνέπεια τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και της βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας.
Όσον αφορά στις οφειλές της βιομηχανίας, το στέλεχος της επιχείρησης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους επεσήμανε ότι εντός των ημερών αναμένεται να γίνει καταγγελία συμβολαίου για τη ΛΑΡΚΟ (όπως είχε γίνει και με τη Χαλυβουργική, η οποία δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ), η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ με περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου, η ΔΕΗ είχε αποστείλει στη ΛΑΡΚΟ, με κοινοποίηση στον ΑΔΜΗΕ, το πρώτο εξώδικο για εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίων (δηλαδή για αποκοπή), βάσει του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Γενικότερα, για τα οικιακά τιμολόγια, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ΔΕΗ συνεργάζεται με την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ελάχιστη επιβάρυνση στην κατανάλωση.
Σε …κινούμενη άμμο ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες
Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με στέλεχος της ΔΕΗ, εστάλη επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και στην Κομισιόν ζητώντας περαιτέρω παράταση στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (η προηγούμενη λήγει στις 7 Δεκεμβρίου).
«Δεν θα υπάρξει μηχανισμός ρίσκου _ δηλαδή επιμερισμού των κερδών και των ζημιών μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών. Δεν το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρέπει όμως να δεχθεί τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, τα λεγόμενα ΑΔΙ για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων. Έχω πληροφορηθεί ότι δεν δέχονται την πρόταση, η ΔΕΗ να συμμετέχει με 30% στις εισπράξεις των ΑΔΙ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Αυτά είναι τα δεδομένα σήμερα. Για σκεφτείτε να γίνουν τα auctions χωρίς ΑΔΙ και να πάρουν οι επενδυτές στην πορεία τα ΑΔΙ και να απολαμβάνουν τις εισπράξεις. Πρέπει να δοθεί παράταση διότι διαφορετικά υπάρχουν δύο κίνδυνοι: περιορισμένη συμμετοχή επενδυτών στον διαγωνισμό και χαμηλό τίμημα για τις μονάδες. Όμως εμείς πουλάμε δεν ξεπουλάμε… », τονίζει ανώτατος παράγοντας της επιχείρησης, ο οποίος εκτιμά ότι οι πιθανότητες να δοθεί παράταση είναι 50% και ενδέχεται να αυξηθούν εάν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και μεθοδευτούν με τον σωστό τρόπο από το ΥΠΕΝ. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ρόλοι ΔΕΗ και ΥΠΕΝ είναι διαφορετικοί, αλλά «πρέπει να δράσουμε με σύγκλιση και όχι με απόκλιση».