Ο Γάλλος πρόεδρος «βυθίζεται» σε μια κίτρινη θάλασσα, αντιμέτωπος με την οργή του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση στη Γαλλία το πρωτοσέλιδο της Liberation.

Υπό την πίεση της κοινωνικής οργής έπειτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες κάηκε κυριολεκτικά το Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποχωρεί και ζητά από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών».

Η προεδρία υποστήριξε ότι αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά το «συνεχές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για διάλογο».

Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει η ομάδα των «κίτρινων γιλέκων» που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει διάλογο με την κυβέρνηση, όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς: Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.