Επτά διορθωτικές κινήσεις «που ενδυναμώνουν την αξιοπιστία μας, την κοινωνική ατζέντα μας, αίρουν αδικίες και λάθη και αποτρέπουν τριβές και αντιπαλότητες με σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση», πρότεινε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Φίλης.
Μάλιστα προειδοποίησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν πρέπει με λάθη ή παραλείψεις να επιτρέψουμε στην αντιπολίτευση να κατασκευάσει κοινωνικές αμφισβητήσεις και “ισοδύναμα” δυσαρέσκειας, που θα αποδυναμώνουν τις δικές μας προσπάθειες». Οι επτά προτάσεις του είναι οι εξής:
1. Να μείνει στο 15% ο φόρος στα μερίσματα των μετόχων, δηλαδή, στα χρήματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων που πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των επιχειρηματιών. «Ήταν παλαιότερα 25% και τον κατέβασε στο 10% η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, μεταφέροντας, έτσι, κέρδη που σε σημαντικό ποσοστό προήλθαν από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους κερδοφόρων εταιριών. Εμείς, τον ανεβάσαμε στο 15% και τώρα λέμε ότι θα τον πάμε εκεί που το είχε ο Σαμαράς στο 10% και, μάλιστα, με την ίδια επιχειρηματολογία το ονομάζουμε αυτό αναπτυξιακό μέτρο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται, για αντιαναπτυξιακό και βαθιά μεροληπτικό μέτρο, όχι υπέρ της εργασίας αλλά υπέρ του κεφαλαίου».
2. Το ζήτημα των φιλοξενουμένων, γονέων ή τέκνων που χάνουν το κοινωνικό μέρισμα. «Μέρισμα που θα ελάμβαναν αν έμεναν μόνοι, αλλά, λόγω της κρίσης αδυνατούν. Μεγάλη αδικία. Πρέπει να διορθωθεί», ανέφερε.
3. Να μην κοπούν τα 35 ευρώ το μήνα που έχει απομείνει από το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες εξοντωμένους χαμηλοσυνταξιούχους ή να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο. «Θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες τη μη περικοπή των συντάξεων, το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής μας αυτή την περίοδο. Δεν είναι άκρως αντιφατικό την ίδια ώρα να κοπούν τα 35 ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους των 320-350 ευρώ, δηλαδή, μια μηνιαία σύνταξη το χρόνο;», διερωτήθηκε.
4. «Υπό το φως της πρόσφατης δραματικής έκκλησης του ΟΗΕ για το κλίμα, να επανεξετάσουμε την επιλογή μας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, τουλάχιστον, στην Ήπειρο και στο Ιόνιο», είπε. Είναι κάτι που έχει θέσει και στο παρελθόν και επαναφέρει: «Να πάρουμε υπόψη μας τις αντιδράσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των τοπικών κινημάτων και πρωτοβουλιών», ζήτησε.
5. «Με βάση τα αποτελέσματα του δημόσιου διαλόγου για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο να μην επιμείνουμε στη λάθος θέση ότι το Κράτος χρωστάει στην Εκκλησία και γι` αυτό παραιτείται από τις διεκδικήσεις του ή αποδέχεται τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας», τόνισε και πρότεινε «να πούμε ότι αυτό είναι ζήτημα μελέτης και συγκεκριμένης οικονομικής εκτίμησης με βάση έγκυρα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Αυτά θα δείξουν ποιος χρωστάει σε ποιον.
6. Για την ΕΡΤ πρότεινε «να ζητηθεί από τη νέα διοίκησή της να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
7. Πρότεινε, τέλος, να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία και «να ακυρωθεί η ρύθμιση που πέρασε το υπουργείο Παιδείας στις 31 Ιουλίου, με την οποία ρυθμίζονται – στην ουσία,
χαρίζονται- εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ μεγαλοκαθηγητές των ΑΕΙ, κυρίως, γιατροί, μηχανικοί και νομικοί».