Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων μετά το πέρα του μνημονίου και την αποφυγή ακύρωσης συμφωνηθέντων μέτρων, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία σε συνέδριο του Economist στο Βερολίνο.
Μόνον έτσι, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης θα ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση των προοπτικών της οικονομίας και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τις προκλήσεις της ζώνης του ευρώ, σημείωσε ότι η καθυστέρηση των αναγκαίων προσαρμογών, μεγεθύνουν το πρόβλημα, η λύση του οποίου απλώς μετατίθεται στο μέλλον, με χειρότερους όρους.
«Κλειδί για την επιτυχία ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων αποτελεί η ιδιοκτησία του από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και από τα μεγαλύτερα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Σε σχέση με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, τόνισε πως απαιτείται μεγαλύτερη διασπορά του ρίσκου μεταξύ των κρατών – μελών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν μεγάλες ασύμμετρες κρίσεις, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, για την υποστήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πρόσθεσε δε ότι είναι λάθος να κουνάμε το δάχτυλο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς με τον τρόπο αυτό πληθαίνουν οι λαϊκίστικες φωνές παντού.
Πρόκειται όπως εξήγησε για ύψιστης σημασία παράγοντα για την επιτυχία του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Στο πλαίσιο αυτού, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι αναγκαία η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τόσο στον τραπεζικό τομέα, όσο και σε επίπεδο Κεφαλαιαγορών, μέσω της δημιουργίας ενός κεντρικού δημοσιονομικού εργαλεία σταθεροποίησης.
«Για να αποφύγουμε τον ηθικό κίνδυνο, η διασπορά του ρίσκου θα πρέπει να συνοδεύεται από τη μείωσή του, σε συνδυασμό με την στενός οικονομικός συντονισμός» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.