Μια επιχειρηματική συμφωνία με μεγάλη ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινης ενέργειας, προανήγγειλε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης.
Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και με αμερικανική εταιρεία για αντίστοιχη συνεργασία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Η ΔΕΗ γίνεται πράσινη», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς θα χρειαστεί αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού πλάνου της επιχείρησης ώστε να φτάσει να παράγει 2 γιγαβάτ έως το 2030, δηλαδή 15πλάσια πράσινη ενέργεια από ότι παράγει σήμερα. Υπάρχει όμως και ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 600 μεγαβάτ έως το 2022, ισχύς που θα εξασφαλίσει στη ΔΕΗ μερίδιο 9% στις ΑΠΕ και θα τριπλασιάσει τη σημερινή της ισχύ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, οι κινήσεις της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια _ επενδύσεις σε ΑΠΕ, απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, εισχώρηση στην ηλεκτροκίνηση κλπ. _ θα οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει η επιχείρηση κατά 57% έως το 2022. Μάλιστα, ο συντελεστής εκπομπών (οι τόνοι εκπομπών προς την παραγόμενη ενέργεια) θα μειωθεί κατά 69%.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, υπάρχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τα έργα ΑΠΕ, σε αντίθεση με τη συμβατική λιγνιτική παραγωγή. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε διάφορα πρότζεκτ που έχουν «κλειδώσει» ή βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι η κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 μεγαβάτ στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, αντίστοιχου πάρκου 150 μεγαβάτ σε άλλη περιοχή, έργο ΑΠΕ στην Κάρπαθο, σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία κλπ.