Προφυλακιστέος κρίθηκε – με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα – ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας, που κατηγορείται στο πλαίσιο της υπόθεσης για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.
Μετά την απολογία του με την σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος.
«Παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν υποδομή υποθέσεως, αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας και πρόσθεσε ως πεποίθησή του, ότι κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του Πρωθυπουργού που ουσιαστικά προκατέλαβε την κατάληξη της υπόθεσης.
Προφυλακιστέα και η υπαρχηγός
Προφυλακιστέα κρίθηκε, επισης, με απόφαση ανακρίτριας διαφθοράς και εισαγγελέως, και η φερόμενη ως υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσου, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.
«Υπαρχηγός με 1200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο» σχολίασαν οι συνήγοροι της για τα στοιχεία της δικογραφίας εις βάρος της εντολέως τους.
Για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής 40 κατηγορούμενοι και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οκτώ κατηγορούμενοι.
Τι είπε στην απολογία του
Αθώος δήλωσε ενώπιον των ανακριτικών αρχών ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, επιχειρώντας να αποδομήσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται, για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας χρυσού και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής δείχνει ως υπεύθυνο τον τούρκο συγκατηγορούμενό του Al. Ismail, με τον οποίο – όπως ισχυρίζεται – είχε συνεργασία μόνο για διεκπεραιωτικές εργασίες, και καμία άλλη σχέση με τη δική του «δικτύωση», και επιμένει για τη νομιμότητα των εξαγωγών του αποκλειστικά και μόνο από το Τελωνείο του «Ελ. Βενιζέλος». Ουδέποτε, όπως ισχυρίζεται, κατείχε «μαύρο» χρήμα και ουδέποτε διέθεσε «μαύρο» χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών του που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών του δηλώσεων. Παράλληλα τονίζει ότι «εσφαλμένα παρουσιάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του διαβιβαστικού της ασφάλειας η φερόμενη εγκληματική οργάνωση να χρησιμοποιεί το χυτήριο της οδού Στουρνάρη 29 που είναι το νόμιμο αδειοδοτημένο στο όνομά του χυτήριο».
Ο ίδιος υπογραμμίζει, δε, ότι δεν είχε πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθεί να προβεί σε παράνομη εξαγωγή χρυσού, αφού η αξία του χρυσού και του ασημιού που εξήγαγε νομίμως είναι δεκαπλάσια της αξίας του χρυσού που εξήχθη παρανόμως, από άλλα πρόσωπα.
Σε σχέση με τη συνεργασία του με τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, ο κατηγορούμενος παραπέμπει στο taxisnet, στο οποίο έχουν αναρτηθεί όλα τα συμφωνητικά, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει μαύρο χρήμα.
Αναλυτικότερα:
Η υπερασπιστική γραμμή (συνήγοροί του είναι ο Αλέξης ΚΟύγιας και ο Πέτρος Πανταζής) του γνωστού ενεχυροδανειστή θέλει να μη στοιχειοθετείται καν το αδίκημα της λαθρεμπορίας, με βασικότερο επιχείρημα τη μη επιβολή ΦΠΑ σε περίπτωση εξαγωγής αγαθών προς τρίτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σύμφωνα με το modus operandi που περιγράφει η αστυνομική αρχή, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εμπλέκονται σε παράνομη εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, δηλ. σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται μεταξύ άλλων. «Άρα η πράξη αυτή δεν μπορεί να συνιστά λαθρεμπορία κατά το ελληνικό δίκαιο, αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει αξιώσεις ΦΠΑ επί του εξαγόμενου χρυσού». Ο ίδιος παραπέμπει μάλιστα σχετικά στα έγγραφα εξαγωγών χρυσού και ασημιού που εξήχθησαν από την ατομική επιχείρησή του μέσω του Τελωνείου Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» σε συγκεκριμένες περιόδους, βάσει των οποίων «μπορεί κανείς ευχερώς να διαπιστώσει, ότι δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για ΦΠΑ, ακριβώς επειδή οι εξαγωγές απαλλάσσονται από το φόρο».
Υποστηρίζει, δε, ότι η δική του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν απόλυτα νόμιμη και διαφανής, αλλά και ότι δεν είχε πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθεί να προβεί σε παράνομη εξαγωγή χρυσού, αφού η αξία του χρυσού και του ασημιού που εξήγαγε νομίμως είναι δεκαπλάσια της αξίας του χρυσού που εξήχθη παρανόμως, από άλλα πρόσωπα και χωρίς δική του γνώση και συμμετοχή – όπως διευκρινίζει.
Αναφερόμενος ουκ ολίγες φορές σε κατασκευασμένες κατηγορίες και αυθαίρετες ερμηνείες, αλλά και σε δόλια προαίρεση και προχειρότητα των αστυνομικών αρχών, ο κατηγορούμενος επιμένει ότι οι κατασχεθείσες στην επιχείρησή του πλάκες χρυσού, δεν θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες εξαγωγές, αφού «όπως προκύπτει από την οικεία έκθεση κατάσχεσης, ήταν συσκευασμένες σε ειδικά πλαστικά κουτιά με ειδικές σφραγίδες ασφαλείας για εξαγωγή και ανέγραφαν τις παραλήπτριες εταιρείες στην Τουρκία».
«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες», τονίζει σε σχέση με τις κατηγορίες, ενώ επισημαίνει ότι «οι μεταφορείς των κοσμημάτων από τα υποκαταστήματά του προς το κεντρικό κατάστημα, έχουν επανειλημμένως υποστεί εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους ως προς την προέλευση των κοσμημάτων και την καταγραφή αυτών στα βιβλία των επιχειρήσεών μου με αρνητικό πάντοτε αποτέλεσμα».
Ο γνωστός ενεχυροδανειστής δείχνει ως υπεύθυνο τον τούρκο συγκατηγορούμενό του Al. Ismail, αρνούμενος ότι «ήλθε σε επαφή με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον Albouzan Ismail από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχε καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια».
»Αναφορικά με τις συναλλαγές του Albouzan Ismail με τους Κινέζους δεν έχω καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία.
Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μεγάλη σημασία δίνει και στα στοιχεία για τα χυτήρια που χρησιμοποιούνταν:
«Κορυφαίο στοιχείο για την υπεράσπισή μου αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ εσφαλμένα παρουσιάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του διαβιβαστικού της ασφάλειας η φερόμενη εγκληματική οργάνωση να χρησιμοποιεί το χυτήριο της οδού Στουρνάρη 29 που είναι το νόμιμο αδειοδοτημένο στο όνομά μου χυτήριο, η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει από τις τελευταίες σελίδες του διαβιβαστικού όπου αναφέρονται τα στοιχεία των εκθέσεων κατάσχεσης, και όπως διαπίστωσα κι εγώ από τη μελέτη της δικογραφίας, ότι στην οδό Αριστείδου, 6, στον δεύτερο όροφο, στη φερόμενη «καβάτζα» της φερόμενης οργάνωσης, βρέθηκαν δύο κεραμικά χυτήρια χρώματος λευκού, και παράλληλα από τις καταθέσεις των αστυνομικών προκύπτει ότι τα πρόσωπα που πήγαιναν στα λεωφορεία, σε όλες τις ημερομηνίες της διακριτικής επιτήρησης, έφευγαν πάντοτε από την οδό Αριστείδου, στην οποία παρέμεναν για ικανό χρονικό διάστημα, και ουδέποτε από το χυτήριό μου. Επομένως, δεν υπάρχει ταύτιση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας με την παράνομη εξαγωγή χρυσού, αλλά φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού από τον Albouzan Ismail (τον οποίο όμως εγώ χρησιμοποιούσα μόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες) και από την ομάδα του χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου».
«Περαιτέρω», υπογραμμίζει, «ουδέποτε κατείχα «μαύρο» χρήμα και ουδέποτε διέθεσα «μαύρο» χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων. Η δε αναφερόμενη ζημία 2,4 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι πραγματική αλλά λογιστική, διότι στη λήξη της χρήσης 2017 κατείχα απούλητο χρυσό αξίας 9,8 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος φορολογικά καταχωρείται στο παθητικό ως εμπορεύματα λήξης και όχι στο ενεργητικό».
Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Μένιο Φουρθιώτη, είπε τα εξής:
«Για την τηλεοπτική περίοδο 2017-2018 υπέγραψα την από 12/7/2017 σύμβαση παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών με τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ, ως ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού ΕPSILON TV (και ήδη OPEN BEYOND). Η διαφήμιση της επιχείρησής μου θα γινόταν σε όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού και στις εκπομπές ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΦΕ ΝΑ ΣΤΑ ΠΩ της Κατερίνας Καινούργιου, LIVE NEWS του Νίκου Ευαγγελάτου, ANNITA GR της Αννίτας Πάνια και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ του Μένιου Φουρθιώτη. Δεν είχα δηλαδή άμεση συμβατική σχέση με το Μένιο Φουρθιώτη, αλλά το κανάλι όφειλε να του αποδώσει το μέρος των χρημάτων που αναλογούσε στη διαφημιστική προβολή μου μέσω των εκπομπών του.
Επειδή όμως το κανάλι δεν κατέβαλε τα οφειλόμενα στο Μένιο Φουρθιώτη, ο τελευταίος ζήτησε προφορικά και δια εξωδίκου να συμβληθεί απευθείας μαζί μου για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, το οποίο και αποδέχθηκα, με αποτέλεσμα να υπογραφεί το από 26/7/2018 ιδιωτικό συμφωνητικό χορηγίας και διαφημιστικής προβολής της επιχείρησής μου με την εταιρεία του Φουρθιώτη G. GOLDEN PRODUCTIONS, όπου ρητά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι έχω ήδη πληρώσει το 50% του 1ου μήνα, δηλ. του Σεπτεμβρίου 2018.
Όλα τα ανωτέρω συμφωνητικά έχουν αναρτηθεί νομότυπα στο taxisnet και όλες οι πληρωμές, στις οποίες προβαίνω προς τους αντισυμβαλλομένους μου, γίνονται με πλήρη διαφάνεια και με νόμιμα τιμολόγια, άρα δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα «μαύρου» χρήματος».
Μετά την απολογία αναμένεται η κρίση των αρχών για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου.