Η διεξαγωγή του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον αναμένεται να αποτελέσει άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα της ραγδαίας αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία τριετία επί κυβερνήσεως Τσίπρα. Μετά την εντυπωσιακή παρουσία των Αμερικανών στην εφετινή ΔΕΘ, το βλέμμα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει στραφεί σε μια διεύρυνση και εμβάθυνση της επαφής με την Αθήνα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα – κάτι το οποίο πιστοποίησε η έλευση στη συμπρωτεύουσα του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Τα θέματα ασφαλείας και άμυνας είναι αυτά που έχουν ανεβάσει την Ελλάδα ψηλά στους σχεδιασμούς που γίνονται πέραν του Ατλαντικού.
Τρία πρόσωπα αναμένεται να είναι αυτά που θα ηγηθούν της ελληνικής αποστολής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος (συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα με την Ελίζαμπεθ Νιούμαν, βοηθό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας ), ο οποίος και θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, που μετά την ανάληψη από τον Αλέξη Τσίπρα του υπουργείου Εξωτερικών έχει αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ οι ξένες πρεσβείες των Αθηνών τον θεωρούν κομβικό συνομιλητή. Τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθεί λογικά και ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που διατηρεί άριστους διαύλους επικοινωνίας με τον αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Το νέο σχήμα του Στρατηγικού Διαλόγου, που ομοιάζει αρκετά με το σχήμα συνεργασίας που η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια για τις σχέσεις της με την Ινδία, θεωρείται πιο συμπεριληπτικό από το μέχρι σήμερα σχήμα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, που επί χρόνια ήταν το τακτικό φόρουμ συνεργασίας, αλλά είχε αποκλειστικό αντικείμενο τα θέματα άμυνας. Από την άποψη αυτή, οι πέντε τομείς στους οποίους αναμένεται να επικεντρωθούν οι συζητήσεις είναι η άμυνα, οι οικονομικές/εμπορικές σχέσεις, η ενέργεια, η ασφάλεια και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο σκοπός θα είναι να εξεταστούν πρακτικοί τρόποι για προώθηση στενότερης συνεργασίας και για τον λόγο αυτόν θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ τεχνοκρατών των δύο πλευρών. Είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί και Κοινή Δήλωση στην οποία θα καταγράφονται οι βασικοί άξονες της συνεργασίας.
Με οδηγό την αμυντική συνεργασία
Η αμερικανική πλευρά εκτιμά πολύ την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Αυτή η «νέα σχέση» βοηθά πολύ στο να… πωλήσει κάποιος τη χώρα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον