Την ώρα που ο πρωθυπουργός επαίρεται για τα δωράκια που μοιράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την έκθεση του προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκαλεί στην οικονομία η υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια την αύξηση της φορολογίας και την επιβολή ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά τελευταία και καταϊδρωμένη στις επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτεντάκης είμαστε στην 1η θέση στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις και στη φορολογία εισοδήματος. Το σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι αυτή η αναγκαία, αλλά δραματική μεταβολή, επήλθε στα χρόνια της κρίσης, όταν και τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και η οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Η πραγματικότητα αυτή είναι φυσικά γνωστή εδώ και καιρό, σε όλους, με εξαίρεση προφανώς τον πρωθυπουργό που πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση της οικονομίας. Άλλωστε με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες αποκαλύπτεται ότι επιπλέον 500.000 πολίτες και επιχειρήσεις, δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις τους τον Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις να ξεπεράσει τα 4,3 εκατομμύρια.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που συνειδητά έχει επιλεγεί,είναι όχι απλώς ανισοβαρές ,αλλά καταστροφικό για την οικονομία. Προκειμένου να δημιουργηθούν υπερπλεονάσματα, για να υπάρχουν περιθώρια για παροχολογία,περικόπτονται συνεχώς οι δημόσιες επενδύσεις, ενώ οι ιδιωτικές καρκινοβατούν μεταξύ αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Δυστυχώς παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, η ανάπτυξη δεν θα έρθει με επιδοματικές πολιτικές για αύξηση της κατανάλωσης, αλλά με στοχευμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, με κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και στους επαγγελματίες να διευρύνουν τη δραστηριότητα τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να τρώμε από τις σάρκες μας και από μια πίτα που όλο και θα περιορίζεται είτε από την υπερφορολόγηση, είτε από την ανασφάλεια.Γιατί προοπτική για να ξεφύγουμε από το σημερινό φαύλο κύκλο της μιζέριας και της υπανάπτυξης με αυτή την πολιτική δεν φαίνεται στον ορίζοντα…