Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι περίπου 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι την «Μαύρη Παρασκευή» καθώς θα πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία.
Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Μόνο για τους δυο αυτούς φόρους θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων που έχουν υπαχθεί για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τα εξής:
- Την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
- Τη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα
- Την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018 και
- Τις δόσεις ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία.
Οι φορολογικές αρχές κρατούν την… ανάσα τους καθώς τα αποτελέσματα από τη πληρωμή της πρώτης διπλής δόσης (ΕΝΦΙΑ και εισόδημα) τον Σεπτέμβριο δείχνει φορολογική κόπωση.
Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους και θα αφήσουν χρέη στην Εφορία. Άλλωστε τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών έδειξαν ότι το Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι κυρίως από ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φούσκωσαν κατά 513 εκατ. ευρώ και στην τεράστια λίστα των οφειλετών του Δημοσίου προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα ακόμα 510.428 φορολογούμενοι.
Ως γνωστό η μη πληρωμή μιας δόσης φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης ( ή των δόσεων ) που οφείλονται κατά 0,73% το μήνα. Οφειλές πάνω από 500 ευρώ που μένουν απλήρωτες που μένουν απλήρωτες για πάνω από τρείς μήνες μπαίνουν στην λίστα των οφειλετών του δημοσίου για τους οποίες υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.
Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Μπορούν επίσης, να κάνουν χρήση των προγραμμάτων έως 12 άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.