Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής επί του άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, έγινε υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την συμφωνία αυτή «κολοσσιαία φούσκα», ενώ δεν έλειψαν οι ιδεολογικές συγκρούσεις που έφεραν στην επιφάνεια τους διαφορετικούς κόσμους που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα για το θέμα.
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε χαρακτηριστικά συναλλαγής στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Όπως είπε «πρόκειται για αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3», ενώ χαρακτήρισε απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης το ότι με τη συμφωνία μένουν κενές 10.000 θέσεις στο δημόσιο προεκλογικά, «γιατί δήθεν αδειάζουν οι θέσεις αυτές διότι μεταφέρεται το βάρος της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου από την Ενιαία Αρχή πληρωμών στο Ειδικό ταμείο της Εκκλησίας με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».
«Λες και είναι όλοι αφελείς και ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει τι υπάγεται στην Γενική Κυβέρνηση και τι επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τι όχι», πρόσθεσε. «Άρα ήταν άνθρακες ο θησαυρός, ήταν μια τεράστια, κολοσσιαία φούσκα, η οποία διατάραξε την κατάσταση και μέσα στην Εκκλησία και στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας και μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «τώρα που έσκασε η φούσκα αυτή και πήγαν όλοι στα μεγέθη τους, αποκαλυπτομένων των προθέσεων, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ πιο ψύχραιμα και πολύ πιο ώριμα για το άρθρο 3 και το πραγματικό νομικό του περιεχόμενο».
Η συζήτηση επί του επίμαχου άρθρου 3 «άναψε» για τα καλά, πάντως, ενώ ήρθαν στην επιφάνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων. Για τον κ. Βενιζέλο υπάρχει παρερμηνεία του όρου «επικρατούσα» θρησκεία ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν νοείται να περιορίζει τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας. «Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας, όπως τονίζει η απολύτως επικρατούσα γνώμη στην επιστήμη είναι περιγραφική. Πρόκειται για τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, ανήκει στην ανατολική ορθόδοξη Εκκλησία. Η επικρατούσα θρησκεία όμως δεν θεμελιώνει και δεν μπορεί να θεμελιώσει περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας ή αποκλίσεις από το άρθρο 13», εξήγησε.
Υπενθύμισε δε ότι έχει προτείνει από το 2007 μία πολύ απλή λύση: η ένταξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης κάτω από το άρθρο 3, η οποία θα λέει πάρα πολύ απλά και πάρα πολύ λιτά ότι «το άρθρο 3 και η έννοια της επικρατούσας θρησκείας, δεν θεμελιώνουν αποκλίσεις από τη θρησκευτική ελευθερία και το άρθρο 13». «Αυτό αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Εθνομηδενιστές και βρικόλακες
Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης φορτίστηκε όταν ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «συνταγματικό ακτιβισμό άνευ περιεχομένου
που εξυπηρετεί προεκλογικές στοχεύσεις» και κυρίως όταν κατηγόρησε τους κυβερνητικούς βουλευτές ως «εθνομηδενιστές». «Ο εσταυρωμένος δεν θα μπορεί να βρίσκεται ούτε στα δικαστήρια ούτε στα σχολεία. Να μην αποκρύπτετε την αλήθεια. Να πείτε στον λαό ότι αν συνεχίσουν να εορτάζονται οι θρησκευτικές εορτές θα είναι επειδή είναι έθιμο. Αυτό πλήττει ευθέως τη θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αντέδρασε αποκαλώντας τον κ. Βορίδη «θεωρητικό της ακροδεξιάς», ενώ κατέκρινε την ΝΔ για την θέση που διατύπωσε κατά της θρησκευτικής ουδετερότητας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι έκανε «κήρυγμα της πολιτικής που ακολουθείται της ακροδεξιάς της Ευρώπης». «Είστε θεωρητικός της ακροδεξιάς μόνο που είναι μειοψηφία στη ΝΔ και δεν έχει καμία θέση με τους κατσαπλιάδες της Χ.Α. Πρέπει κάτι να κάνετε για να το ενοποιήσετε», του είπε, ενώ μίλησε και για «βρικόλακες» που δεν έχουν πρόταση και το μόνο που κάνουν είναι να χτυπούν τις πρωτοβουλίες του αντιπάλου τους.
Για «ακροδεξιά ατοπήματα» έκανε λόγο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ και ο Θ. Δρίτσας αναφέρθηκε στην «φράξια, την φάλαγγα του Καρατζαφέρη στη ΝΔ, την φάλαγγα του ελληνο-ορθόδοξου συναγερμού». «Φέρνουν το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών και μετατρέπουν την συζήτηση σε ατάκες καναλιών. Ουαί ημίν. Η ορθοδοξία δεν έχει ανάγκη το κράτος», είπε ο ίδιος ενώ αναφέρθηκε στα «πάρε δώσε εδώ και χρόνια» της Εκκλησίας με το κράτος. Μάλιστα είπε ότι «στις σακούλες με τα μακαρόνια και τη ζάχαρη μπαίναν ψηφοδέλτια, και όχι βέβαια της Αριστεράς», αναφερθείς στο ρόλο που διαδραμάτιζε η Εκκλησία αλλά και διαδραματίζει μέχρι σήμερα, αφού όπως σημείωσε «ξέρουμε κάθε Κυριακή τους πολιτικούς λόγους κατ’ εντολή των μητροπολιτών που εκφωνούνται ως μονόλογοι ενώπιον των πιστών».
«Στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όποιος υπερασπίζεται την ταυτότητα εθνική και θρησκευτική αυτός είναι ακροδεξιός. Το αφήνω προς κρίσιν. Είναι προφανές πως είναι κακοποίηση της ίδιας της έννοιας που συνέχει μια κοινωνία και από την οποία ασκούνται οι εξουσίες. Σκληρή κακοποίηση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης, ενώ στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης αναφερθείς στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου έκανε λόγο για «Βατοπέδι επί χίλια», ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην αναθεώρηση του άρθρου 3 δηλώνοντας: «Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν είμαστε προτεστάντες. Δεν χωρίζει το Κράτος από την Εκκλησία, είμαστε ένα πράγμα, σας αρέσει δεν σας αρέσει».