Τσίπρας για Μάτι: Προχωρούμε στην αποκατάσταση και ανάπλαση της περιοχής

Παρά την κριτική είπε ότι «έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να σταθούμε δίπλα τους» - Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

Μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στο πυρόπληκτο Μάτι, ο Αλ. Τσίπρας σε παρέμβασή του στην Βουλή με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης για τους ειδικούς όρους δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση της περιοχής, αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και σε όσα έπονται. Όπως είπε αναφερθείς στα προβλήματα και τις αγωνίες των κατοίκων, είναι «μια μάχη δύσκολη αλλά ταυτόχρονα αξιόλογη και παρά τις δυσκολίες έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να σταθούμε δίπλα τους, τους ακούμε, μαζί αγωνιούμε, παλεύουμε». Κάνοντας έναν απολογισμό, ανέφερε ότι έγιναν 5.262 αυτοψίες από 385 μηχανικούς και 1072 επανέλεγχοι. Από αυτές προέκυψαν 565 «κόκκινα» σπίτια, 1.545 «κίτρινα» και 2963 κατάλληλα.

Έχουν λάβει την αποζημίωση των 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ (για τις επιχειρήσεις) 3.265 δικαιούχοι και 85 επιχειρηματίες. Συνολικά  16.543.000 ευρώ. Επίσης, έχει δοθεί το επίδομα 1.200 ευρώ για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες, έχουν συναφθεί οι συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης αμιάντου από 193 κτήρια, έχει γίνει η αποδοχή δωρεών κατεδάφισης από εταιρείες, τις οποίες ευχαρίστησε (ήδη έχουν κατεδαφιστεί 55 οικήματα και έπονται άλλα 50). Ακόμα έχει προχωρήσει η υλοτόμηση με χορηγία από επιχειρηματικό όμιλο, ενώ τώρα με τροπολογία δίνεται η δυνατότητα έκδοσης αδειών και αποκατάστασης ζημιών με όρους που θα διαμορφώνουν ένα οικιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον στην περιοχή χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που συντέλεσαν στην ανείπωτη τραγωδία του περασμένου Ιουλίου.

Η ρύθμιση αφορά την αναστολή έκδοσης αδειών κα απαγόρευση δόμησης σε κρίσιμες για τον σχεδιασμό περιοχές (ρέματα, παραλιακή ζώνη), τα κίνητρα για την διάνοιξη οδών, την απομάκρυνση κτηρίων από δασικές περιοχές ή ρέματα με πρόβλεψη να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες με εισοδηματικά κριτήρια, την θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου για επιτάχυνση διαδικασιών για οδικό δίκτυο και παραλιακό μέτωπο ως διόδων. Ενώ έκανε γνωστή την αποδοχή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την ανέγερση δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Σχετική επιστολή έλαβε από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο και ευχαρίστησε για την ανταπόκριση του κυπριακού λαού στην εθνική τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.