Ενα σχολείο προγραμματισμού για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Το πρώτο coding school στη χώρα που βοηθά την κοινωνική ένταξη των ανέργων και προσφύγων, προσφέροντάς τους γνώσεις γύρω από την πληροφορική και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Σε μια δύσκολη περιοχή της Αθήνας, πίσω από το δημαρχείο της πόλης, στον δεύτερο όροφο των παλιών γραφείων του περιοδικού «Ρομάντσο», στεγάζεται εδώ και έναν χρόνο η Social Hackers Academy.
Πρόκειται για το πρώτο coding school στη χώρα που βοηθά την κοινωνική ένταξη των ανέργων, προσφύγων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προσφέροντάς τους γνώσεις γύρω από την πληροφορική και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Η ακαδημία δημιουργήθηκε από τρεις νέους που απλώς βαρέθηκαν, όπως οι ίδιοι λένε, «να κοιτάνε την ανθρωπιστική κρίση από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τις οθόνες του υπολογιστή τους και θέλησαν να αναλάβουν δράση». Αυτοί είναι ο επιχειρηματίας Δαμιανός Βαβανός, ο βρετανός developer Chris Owen και ο αμερικανός επιχειρηματίας Michael Thomas. «Θέλαμε να φέρουμε κάτι διαφορετικό στον κόσμο των ΜΚΟ και γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε στην εύρεση εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» υποστηρίζουν.
Ολα ξεκίνησαν πριν από 14 περίπου μήνες, οπότε και λειτούργησε η πρώτη πιλοτική τάξη, τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία ενσωματώθηκε και με τη δεύτερη, «επειδή είχαμε κάνει αρκετά λάθη» σημειώνει η υπεύθυνη ανάπτυξης του σχολείου, κυρία Αγγελίνα Μήλα. «Οι μαθητές μας αυτοί αποφοίτησαν τον Σεπτέμβρη. Τώρα θα αποκτήσουμε την τρίτη μας τάξη. Το σχολείο τους εκπαιδεύει μέσα σε ένα 7μηνο πρόγραμμα στις γλώσσες προγραμματισμού και εν τέλει μπορούν να εργαστούν σαν προγραμματιστές είτε σε μια εταιρεία είτε σαν freelancers. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 μαθητές ενεργούς και 10 που συμπληρώνουν αιτήσεις για τον επόμενο κύκλο, ενώ μέχρι τώρα έχουμε 22 αποφοίτους, εκ των οποίων οι 10 έχουν βρει δουλειά» εξηγεί η κυρία Μήλα.
Βήματα συμμετοχής
Το πρώτο βήμα για να συμμετέχει κάποιος στο συγκεκριμένο coding school είναι να ετοιμάσει μια επιστολή, στα αγγλικά, μέσω της οποίας να εξηγεί γιατί θέλει να γίνει προγραμματιστής, τι υπόβαθρο έχει, σε τι πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει η συμμετοχή του στο μάθημα κ.ά.
«Για αυτούς που δεν έχουν καμία εμπειρία ακόμα και με τα εισαγωγικά θέματα της πληροφορικής πραγματοποιείται ένα διαδικτυακό μάθημα στο οποίο μαθαίνουν τα βασικά για τις γλώσσες προγραμματισμού. Το τρίτο βήμα είναι να κάνουν πράξη ό,τι έμαθαν σε αυτό το course και να φτιάξουν το δικό τους site. Ο σκοπός για εμάς είναι αφενός να καταλάβουμε εάν όντως θέλουν να αφιερώσουν χρόνο παρακολουθώντας το σχολείο, η διάρκεια του οποίου είναι 3 φορές την εβδομάδα επί 7 μήνες, και επίσης να ξέρουμε ποιοι μπορούν να μάθουν πράγματα και από μόνοι τους. Να αφομοιώνουν τη γνώση και να την εφαρμόζουν επί τόπου» εξηγεί η κυρία Μήλα, σημειώνοντας ότι  σε έναν κύκλο μπορεί να είχαν 200 αιτήσεις, αλλά μετά από επιλογή στο τέλος να πέρασαν οι 50. «Δεν τους αποκλείουμε, ναι μεν ψάχνουμε κάποιους με εμπειρία, αλλά αν μας δείξουν ότι το θέλουν πολύ και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν τότε τους βάζουμε στο τμήμα μετά από μια πρώτη εκπαίδευση».
Στο σχολείο διδάσκουν 25 καθηγητές, όλοι επαγγελματίες προγραμματιστές και εργάζονται σε εθελοντική βάση. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν πρότερη εμπειρία στον εθελοντισμό αλλά τώρα που τους δόθηκε η ευκαιρία προσφέρουν τις γνώσεις τους με τεράστια χαρά. «Δεν είχα διδάξει πριν σε άλλους. Είχα κάνει μαθήματα δωρεάν σε φίλους και γνωστούς, γιατί και εγώ έτσι είχα διδαχθεί, πήγαινα σε διάφορα σεμινάρια, μου άρεσε η εμπειρία και έτσι τώρα ήθελα να το ανταποδώσω» λέει ο Κώστας, ένας από τους καθηγητές του σχολείου.
Οι συμμετέχοντες
Ο Βίκτορ και ο Μοχάμεντ είναι δύο από τους μαθητές που συμμετέχουν στον νέο κύκλο μαθημάτων της Social Hackers Academy. Και οι δύο είχαν ενδιαφέρον και κάποια σχέση με τους υπολογιστές, έτσι πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, ώστε να καταφέρουν να εργαστούν στον χώρο της πληροφορικής, στον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες για εργαζομένους.
«Εμαθα για το σχολείο μέσω της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, όπου εκεί μαθαίνω ελληνικά. Η τεχνολογία, και γενικότερα οι υπολογιστές, είναι κάτι που με ενδιαφέρει από μικρό και αποφάσισα να διευρύνω τις γνώσεις μου και να μάθω παραπάνω πράγματα γιατί θέλω να ασχοληθώ μελλοντικά με αυτό» εξηγεί στο «Βήμα» ο 24χρονος Βίκτορ από τη Νιγηρία, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα 3 χρόνια.
Ο 22χρονος Μοχάμεντ είχε σπουδάσει μηχανική λογισμικού στο Ιράκ. Οι συνθήκες τον έφεραν στη χώρα μας πριν από έναν χρόνο. Αναζητώντας προγράμματα και σεμινάρια σχετικά με την πληροφορική βρήκε τη σελίδα της Social Hackers Academy. «Αποφάσισα να έρθω για να μάθω περισσότερα. Το coding school μου δίνει αυτή την ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα» εξηγεί.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Social Hackers Academy μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://socialhackersacademy.org.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.