Ισως το μπλε φως να είναι το καλύτερο αντιυπερτασικό φάρμακο! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία και του Πανεπιστημίου Χάινριχ-Χάινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «European Journal of Preventative Cardiology».
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές εξέθεσαν εθελοντές σε μπλε φως επί 30 λεπτά – συγκεκριμένα εκτέθηκε ολόκληρο το σώμα των εθελοντών στα περίπου 450 νανόμετρα, μια δόση συγκρίσιμη με εκείνη της έκθεσης του ανθρώπου στο φως του ήλιου. Οι ίδιοι εθελοντές εκτέθηκαν επίσης σε ένα άλλου είδους φως μια διαφορετική ημέρα ώστε να υπάρχει σύγκριση. Σημειώνεται ότι το ορατό μπλε φως σε αντίθεση με το υπεριώδες φως δεν είναι καρκινογόνο. Προκειμένου να αξιολογήσουν την επίδραση των δύο τύπων φωτός στο καρδιαγγειακό σύστημα των εθελοντών, οι επιστήμονες μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, την αρτηριακή σκληρία, τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο πλάσμα του αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και έως και δύο ώρες μετά την έκθεση και στις δύο πηγές φωτός.
Αυτό που προέκυψε ήταν ότι η έκθεση ολόκληρου του σώματος σε μπλε φως μείωνε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων – συγκεκριμένα κατά 8 mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) -, ενώ η έκθεση στο άλλου είδους φως δεν είχε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης χάρη στο μπλε φως ήταν παρόμοια με εκείνη που καταγράφεται σε κλινικές δοκιμές αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Βελτίωση δεικτών
καρδιαγγειακού κινδύνου
καρδιαγγειακού κινδύνου
Εκτός όμως από τη θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, το μπλε φως φάνηκε να βελτιώνει και άλλους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως την αρτηριακή σκληρία (τη σκλήρυνση με απλά λόγια των αρτηριών, οι οποίες χάνουν την ελαστικότητά τους). Φάνηκε επίσης να αυξάνει τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω την υπόθεση ότι το μπλε φως μπορεί να αποτελέσει «όπλο» πρόληψης ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνουν περί τα 18 εκατομμύρια άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελώντας τη νούμερο 1 αιτία θανάτου από όλα τα αίτια (31% επί του συνόλου των θανάτων, εκ των οποίων το 85% οφείλεται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια).
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η έκθεση σε μπλε φως αύξανε τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ένα άκρως σημαντικό μόριο σήμανσης που προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιστεύεται ότι το μπλε φως συμβάλλει στην έκλυση μονοξειδίου του αζώτου από το δέρμα, το οποίο στη συνέχεια περνά στην κυκλοφορία του αίματος, όπου και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Προς «φορετές» πηγές
μπλε φωτός αντί για φάρμακα
μπλε φωτός αντί για φάρμακα
Ο Κρίστιαν Χέις, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, ανέφερε σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης στην οποία ήταν ο κύριος συγγραφέας: «Η έκθεση σε μπλε φως παρέχει μια καινοτόμο μέθοδο για τον ακριβή έλεγχο της αρτηριακής πίεσης χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Η χρήση «φορετών» πηγών μπλε φωτός μπορεί να καταστήσει τη συνεχή έκθεση στο φως αυτό δυνατή και κυρίως πρακτική. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς».