Για τους αναλυτές, η πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι άμεσα συνυφασμένη με αυτή των ιταλικών, καθώς η χώρα μας παρά την «καθαρή» έξοδο βρίσκεται ακόμη εκτός αγορών και θεωρείται ευάλωτη στην όποια κρίση πλήττει την περιοχή.
Ετσι τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων υποχωρούσαν κατά 17,5 μονάδες βάσης (οι τιμές τους σημείωναν δηλαδή άνοδο), ακολουθώντας την αισθητή πτώση του κόστους δανεισμού στην Ιταλία. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχωρούσε στο 3,22%, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάζει πιθανή μείωση του στόχου της για το έλλειμμα.
Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στον προϋπολογισμό της Ιταλίας είναι απίθανο να σταματήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος του εξετάζει η ΕΕ, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς. Για τη Citigroup, μόνο μια πλήρης αναθεώρηση των ιταλικών σχεδίων και όχι οι μικρές υποχωρήσεις που αναμένονται θα μπορούσε να σταματήσει την επίσημη διαδικασία. Σύμφωνα με τη Citi, μία ελαφρώς περισσότερο φιλική στάση μπορεί απλώς να καθυστερήσει (για τον Ιανουάριο) τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το Eurogroup, την οποία ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να ισχύσει από τον Δεκέμβριο.
«H κίνηση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχει να κάνει κυρίως με το ράλι στην Ιταλία, αλλά υπάρχουν και ιδιοσυγκρασιακοί λόγοι για αυτό» ανέφερε στο Reuters ο Martin van Vliet, υπεύθυνος στρατηγικής στην ING. «Υπήρξαν καλά νέα από το μέτωπο των δημοσίων οικονομικών πρόσφατα αλλά και, το σημαντικότερο, οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν σημάδια αφύπνισης μετά τα νέα για τη συγχώνευση της Eurobank. Oι επενδυτές θέλουν να δουν περισσότερες συγχωνεύσεις στον κλάδο» πρόσθεσε. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται πάντως στο (απαγορευτικό ακόμη) 4,38%, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ του 5ετούς υποχωρούσε στο 3,35%.
Αναλυτές απέδιδαν την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και στη συμφωνία που ανακοίνωσε η Eurobank για τη συγχώνευσή της με την Grivalia. Η Eurobank δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας μια κρατική διάσωση, έχοντας ένα σχέδιο πώλησης περίπου 7 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων και τη συγχώνευση με ένα ταμείο ακίνητης περιουσίας, αναφέρει το Bloomberg. «Η συγχώνευση είναι ισοδύναμη με μια επιδέξια ανακεφαλαίωση για τη Eurobank, όχι σε μετρητά αλλά σε ακίνητα» γράφει σε σημείωμα στους πελάτες του ο κ. Θανάσης Δρογκόσης, της Παντελάκης Securities. Η συμφωνία θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει τα NPLs στο 15% περίπου επί του συνόλου των δανείων μέχρι το τέλος του 2019 από το σημερινό 39%, και στη συνέχεια σε μονοψήφια μέχρι το 2021. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ αυξάνεται στο 13,8% και τα προ προβλέψεων έσοδα στα €0,28 ανά μετοχή.
Το σχέδιο για τα επισφαλή δάνεια της Eurobank είναι ένα θετικό βήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη αντοχή και αξία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.
Η μετοχή της Eurobank αφού ενισχύθηκε κατά 25%, στη συνέχεια υποχωρούσε καθώς από τη μία πλευρά εν όψει και των μεταβολών στους δείκτες της MSCI ορισμένοι επενδυτές κλείνουν κάποιες από τις πτωτικές τους θέσεις, ενώ για ορισμένους είχαμε και κάποιες στρατηγικές αρμπιτράζ. Η καναδική επενδυτική εταιρεία Fairfax Financial Holdings, που διατηρεί το 18,23% της Eurobank και 51,43% της Grivalia, θα μεταβληθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 32,93%. Τη στήριξή του στο νέο deal εξέφρασε ο ινδός επιχειρηματίας Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, ο οποίος επιμένει στις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρότι αυτές του έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια δολάρια.
Η δομή της συναλλαγής διασφαλίζει ότι οι μέτοχοι του νέου ομίλου δεν θα υποστούν απίσχνανση της συμμετοχής τους (dilution) καθώς η εν λόγω συναλλαγή δεν προκαλεί μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε οριστική απαίτηση και, αναλόγως της εναλλακτικής που θα επιλεγεί, θα καρπωθούν τα οφέλη ενδεχόμενης ανοδικής πορείας των τιτλοποιημένων NPE.