Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: «Κρίση και Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις»
Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, το ΕΛΙΑΜΕΠ και η Τράπεζα της Ελλάδος διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Κρίση και Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:00-14:00 στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, Eλ. Βενιζέλου 21, 2ος όροφος, Αίθουσα Ν.212-214.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την εισαγωγή και το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Δρ. Δημήτρης Κατσίκας, Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση ΕΛΙΑΜΕΠ/Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει την Έκθεση για τις Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα (2010-2014), την οποία θα σχολιάσει ο Καθηγητής Jean Pisani-Ferry, Sciences Po, Paris/Hertie School, Berlin/EUI, Florence.
Η έρευνα
Παρόλο που η δημόσια συζήτηση γύρω από την ελληνική κρίση έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα των δημόσιων οικονομικών, τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να συνδέονται με επίμονες διαθρωτικές αδυναμίες του παραγωγικού προτύπου και της δημόσιας διοίκησης.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής (ευρύτερα γνωστών ως μνημονίων), οι ελληνικές κυβερνήσεις προώθησαν μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η διερεύνηση των παραγόντων που συνετέλεσαν στην επιτυχία ή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της κρίσης και της εξέλιξής της αλλά και στην προσπάθεια ανεύρεσης περαιτέρω λύσεων για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκε ο συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξετάστηκαν εις βάθος τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις: Το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Συνοψίζοντας, η έρευνα έδειξε ότι, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και οπισθοδρομήσεις, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνολικά προχώρησε σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό και είχε θετικά αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σταδιακά φάνηκε να επιβραδύνεται. Ο μεγάλος αριθμός των μεταρρυθμίσεων που ενσωματώθηκε στα προγράμματα προσαρμογής, οι ταυτόχρονες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα την εν λόγω περίοδο, οδήγησαν σε μεταρρυθμιστική κόπωση.
Οι ίδιοι παράγοντες φαίνεται να μην επέτρεψαν στις μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν τα μέγιστα, ακόμη και μετά την εφαρμογή τους. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ιδιωτική οικονομία, καθώς οι θετικές επιδράσεις των μεταρρυθμίσεων επικαλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις. Όσον αφορά τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις, φαίνεται ότι ο αριθμός και το μέγεθος των προβλημάτων, φόβοι ως προς τις αντιδράσεις των θιγομένων, καθώς και μια περιορισμένη αίσθηση ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων αυτών, υπονόμευσαν την αποτελεσματικότητά τους.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χώρα ακόμη χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων αυτών θα είναι μεγαλύτερη, εφόσον πραγματοποιηθούν σε κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.
Την έκθεση υπογράφουν οι ερευνητές Δημήτρης Κατσίκας, Μαριάνθη Αναστασάτου, Ελισάβετ Νίτση, Αθανάσιος Πετραλιάς, Κυριάκος Φιλίνης, ενώ στη συγγραφή συμμετείχαν και ο Γιάννης Βιντζηλαίος και ο Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος.