Τη σύλληψη 24 ουκρανών ναυτών που βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Παυτικού, στον Πορθμό Κερτς, ανακοίνωσε η Ρωσία με την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες να κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Ενδεικτική της όξυνσης των σχέσεων είναι η απόφαση του Πέτρο Ποροσένκο να υπογράψει διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θα έχει ισχύ 60 ημερών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ουκρανού προέδρου.
Όπως ανέφερε η Ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSB), τα τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα, στο στενό του Κερτς, αγνοώντας προειδοποιήσεις να σταματήσουν, με αποτέλεσμα το ρωσικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει κατάληψη στα πλοία και να αρχίσει ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φέρ το οποίο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η Ρωσία έχει συλλάβει τους 24 ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Πορθμό Κερτς.
Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.
Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας το Κίεβο
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (…) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.
Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ’ άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.
Κρεμλίνο: Νόμιμη η κατάσχεση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων
Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η κατάληψη από τη Ρωσία των τριών μικρών πλοίων συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα το συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.
Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία
Το πρωί της Δευτέρας διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά από το ρωσικό προξενείο της βορειοανατολικής πόλης του Χάρκοβο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.
Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, όπου και σε αυτή τη διαδήλωση ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.
Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».