«Το Internet of Things είναι ήδη το παρόν, δεν είναι το μέλλον. Η τεχνολογία δεν αποτελεί πια εμπόδιο. Είναι στη διάθεσή μας. Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε μέχρι σήμερα τα πράγματα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής IoT του ομίλου Vodafone κ. Στέφανο Γκαστό, λίγη ώρα μετά την ομιλία του στο SingularityU Greece Summit, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρουσιάζοντας κάποια από τα επιτεύγματα του IoT στο κοινό της Αθήνας, επιβεβαίωσε αυτό που διαχρονικά πιστεύει, ότι δηλαδή η δύναμη της τεχνολογίας γίνεται κατανοητή μόνο όταν τα παραδείγματα αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στη ζωή των ανθρώπων.

Οπως το παράδειγμα ενός 27χρονου Ελληνα που έκανε το κοινό να κρατήσει την ανάσα του για μερικά λεπτά, καθώς ο νέος που ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με τη χρήση ενός εξωσκελετού έχει τη δυνατότητα καθημερινά για ορισμένα λεπτά να περπατήσει. Τα ξεχωριστά κομμάτια του ρομποτικού σκελετού είναι συνδεδεμένα μέσω IoT και υποστηρίζουν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα κατά τη θεραπεία τους.

«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι αν αυτό είναι σήμερα δυνατόν, τότε σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία θα μπορούν να περπατήσουν ξανά» επισημαίνει, μιλώντας στο «Βήμα» για τις δυνατότητες του IoT, τις προκλήσεις για το άμεσο μέλλον, αλλά και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Τα πλεονεκτήματα της επένδυσης

Η επένδυση εδώ και μία δεκαετία στον τομέα του IoT έχει φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο τον όμιλο Vodafone στην πρωτοπορία του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι τρία, με πρώτη την πλατφόρμα συνδεσιμότητας που έχει αναπτύξει, η οποία σήμερα φιλοξενεί περίπου 77 εκατ. συνδέσεις ΙοΤ σε όλον τον πλανήτη, εκ των οποίων σχεδόν 19 εκατ. αφορούν connected cars.

Ως δεύτερο στοιχείο, στοχεύοντας σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, παρέχεται όχι μόνο συνδεσιμότητα, η οποία παραμένει βέβαια ο πυρήνας της δραστηριότητας, αλλά και υπηρεσίες. Οι τομείς των μεταφορών, των ασφαλειών, των παροχών υγείας, των logistics και των «έξυπνων» κτιρίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Τρίτο στοιχείο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, είναι οι λύσεις που διατίθενται πια και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χαμηλό μάλιστα κόστος, καθώς μέχρι πρόσφατα μόνο πολυεθνικές μπορούσαν να αξιοποιήσουν λύσεις IoT. Εξηγώντας την αξία που μπορεί να προσφέρει το IoT στις ΜΜΕ, ο κ. Γκαστό φέρνει το παράδειγμα ενός μικρού μαγαζιού, όπου η δύναμη της ανάλυσης δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης συνδυάζονται σε μια οικονομική λύση.

«Μέχρι πρόσφατα, εάν ήθελες να ξέρεις τι συμβαίνει στο μαγαζί σου, χρειαζόταν να κάνεις μια μεγάλη επένδυση για ειδικά συστήματα ανίχνευσης. Αυτό μπορεί πια να γίνει με έναν ευέλικτο συνδυασμό καμερών και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα background software, το οποίο διαβάζει τις εικόνες που «αιχμαλωτίζουν» οι κάμερες, πόσοι πελάτες και ποιοι μπαίνουν σε ένα μαγαζί, εάν είναι άνδρες ή γυναίκες, ποιες ώρες έχει περισσότερη κίνηση. Μια λύση που αξιοποιείται και για θέματα ασφαλείας του καταστήματος.

IoT: θεμέλιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

«Ας μην το λέμε πια Internet of Things αλλά Internet of People» προτρέπει ο κ. Γκαστό, γιατί, όπως εξηγεί, όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να αλλάξουν και να τολμήσουν, η τεχνολογία βρίσκεται πια στη διάθεσή τους και είναι αρκετά φθηνή πλέον. Σήμερα, έχουμε περάσει στην εποχή των data, στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Τρεις είναι οι εξελίξεις που έχουν οδηγήσει, όπως επισημαίνει, σε αυτή την επανάσταση.

Αρχικά, υπάρχει πια η τεχνολογία για να αιχμαλωτίσουμε τα δεδομένα μέσω του IoT. Ακόμη, υπάρχει η τεχνολογία να τα αποθηκεύσουμε, και αυτή είναι το cloud, και υπάρχει πια και η τεχνολογία για να τα αναλύσουμε, που ακούει στο όνομα Τεχνητή Νοημοσύνη. Και όλα αυτά βρίσκονται στη διάθεση ακόμα και της πιο μικρής επιχείρησης με ελάχιστο κόστος. Βασική προϋπόθεση φυσικά για όλα αυτά αποτελεί το αξιόπιστο ευρυζωνικό δίκτυο, με αιχμή της εξέλιξης το 5G, στο οποίο η χώρα μας κάνει ακόμη τα πρώτα της βήματα.

Στην Ελλάδα, μέσω και της θυγατρικής της Vodafone Innovus, η εταιρεία έχει αναπτύξει ολοκληρωμένες λύσεις ΙοΤ που απευθύνονται στη διεθνή αγορά. «Το μέγεθος μιας χώρας ή μιας επιχείρησης γίνεται πια μέσω της τεχνολογίας όλο και λιγότερο σημαντικό» επισημαίνει ο διευθυντής IoT, χαρακτηρίζοντας το Διαδίκτυο δημοκρατικό εργαλείο, καθώς όποιος έχει μια ιδέα μπορεί πια να αξιοποιήσει τη δύναμη του υπόλοιπου κόσμου προς όφελός του, είτε είναι στην Αθήνα είτε στη Σίλικον Βάλεϊ.

Στο πλαίσιο του 20ού Infocom World Conference παρουσιάστηκε η ΙοΤ υπηρεσία Connected Coffee Machines, που δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων από επαγγελματικές μηχανές καφέ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε επιχείρησης, την εξοικονόμηση πόρων και φυσικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Με απλά λόγια, αυτή επιτρέπει στην επιχείρηση να ελέγχει την ποιότητα του καφέ, την κατανάλωση καφέ, νερού και ρεύματος, καθώς και την κατάσταση λειτουργίας της μηχανής και να λαμβάνει ειδοποίηση σε περίπτωση βλάβης. Επίσης, μπορεί να ελέγχει τη γεωγραφική θέση της μηχανής και να την εντοπίσει σε περίπτωση κλοπής.

Ακόμα, μια νέα πρόταση αποτελεί η eCitizen platform, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τον δήμο τους, χάρη σε ένα app στο κινητό τους που συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του δήμου.