Δύο μεγάλους κινδύνους εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα μπαίνει στον εκλογικό κύκλο, βλέπουν οι Βρυξέλλες: τις προσλήψεις στο Δημόσιο από τα «παράθυρα» και την καθυστέρηση, για πολιτικούς λόγους, εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων όπως είναι η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ και η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτες.
Οπως επισημαίνει ο Ντέκλαν Κοστέλο στην πρώτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποχής για την Ελλάδα, «βασική πρόκληση είναι να τηρηθεί το 2019, μέχρι και το 2022, η αρχή της μίας πρόσληψης για καθεμία αποχώρηση από το Δημόσιο και να να αποφευχθούν προσλήψεις και η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων».
Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Επιτροπή και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς προβλέπει ότι κανένας στόχος για το 2018 δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Οπως αναφέρει στην έκθεση, πρόοδος υπάρχει μόνο στη μεταφορά και αξιοποίηση ακινήτων από την Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών. Ομως σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις.
Παράλληλα επιφυλάξεις εκφράζει η Επιτροπή και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι τα επίπεδα ανεργίας, ειδικά των νέων, παραμένουν υψηλά και πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής