Τις ενστάσεις του σε βασικές παραμέτρους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο 23ο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σχολιάζοντας τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και περιορισμού της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με την ενέργεια βάσης. «Αν βασιστούμε στις στοχαστικές ΑΠΕ, θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας πολλών γιγαβάτ ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί – πέρα από τις όποιες επιδιώξεις ορισμένων φορέων και συμφερόντων επενδυτών – να εξεταστεί ποιο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μέχρι να φτάσει η χώρα να καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ.
Όπως υπογράμμισε, «υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυμένο κεφάλαιο, υπάρχουν έτοιμες μονάδες οι οποίες εάν αντικατασταθούν από υποδομές φυσικού αερίου θα πρέπει να αποσυρθούν και να γίνουν νέες επενδύσεις, που ίσως δεν χρειάζονται».
ΔΕΗ: Ο νέος σχεδιασμός εμποδίζει την απόσβεση των επενδύσεων
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για το 2030 προβλέπεται 9,3 τεραβατώρες παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και 2,7 γιγαβατώρες εγκαταστημένης ισχύος, που αντιστοιχούν σε μόλις 3.800 ώρες λειτουργίας για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. «Αυτό συνεπάγεται την αντιοικονομική τους λειτουργία και άλλα προβλήματα από τις πολλαπλές εκκινήσεις και παύσεις των εργοστασίων», επεσήμανε.
Οι δρομολογημένες επενδύσεις της ΔΕΗ για τον λιγνίτη είναι:
-1,5 δισεκ. ευρώ για την ανέγερση της νέας μονάδας «Πτολεμαϊδας V»
– 90 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας «Αγίου Δημητρίου V»
– πάνω 100 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο μονάδων Αγίου Δημητρίου ΙΙΙ και ΙV
– περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση ορυχείων
– επενδύσεις για την αγορά της Μελίτης και της Μεγαλόπολης που είναι σε εξελίξη
«Είναι επενδύσεις προγραμματισμένες και αναγκαίες. Και θέτω το ερώτημα: Πότε θα αποσβεστούν; Τι σήμα δίνουμε για την αποεπένδυση της ΔΕΗ; Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει επωφελούμενη η χώρα από το θετικό κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ, να επιδιώξουμε και να μεριμνήσουμε για τον χρόνο ζωής των υφιστάμενων μονάδων. Είναι δυνατόν να έχουμε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στους μηχανισμούς διαθεσιμότητας ισχύος», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παναγιωτάκης. Και πρόσθεσε: «Από συζητήσεις που έχουμε κάνει με αξιωματούχους της DG Εnergy, διαπιστώσαμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειδική μεταχείριση της χώρας μας και εξαίρεσή της όσον αφορά τους Μηχανισμούς Διαθεσιμότητας Ισχύος».
Παράταση δύο, τριών μηνών στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες
Σχετικά με την αποεπένδυση, ανέφερε ότι το ΔΣ της ΔΕΗ τη Δευτέρα θα συζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (Sales and Purchase Agreement – SPA). Σχολίασε ωστόσο τις αβεβαιότητες που υπάρχουν καθώς το Εθνικό Σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα ΑΔΙ των λιγνιτικών μονάδων. «Πρέπει να δοθεί παράταση δύο, τριών μηνών στην προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών. Αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της αποεπένδυσης», πρόσθεσε.
Και, μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι, αν οι στόχοι του ενεργειακού σχεδιασμού παραμείνουν όπως έχουν προταθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «υποχρεωνόμαστε να εξετάσουμε κάποιες πλευρές του αναπτυξιακού μας προγράμματος, το οποίο θα έχει γενικότερες επιπτώσεις».
Σχετικά με τις μονάδες του Αμυνταίου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι εξετάζει με επιχειρηματικά κριτήρια το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής αναβάθμισης του σταθμού.
Αγωνία για την ενεργειακή ασφάλεια, δίχως νέες επενδύσεις σε αέριο
Τις αντιρρήσεις του για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Protergia (του ομίλου Μυτιληναίος) κ. Ντίνος Μπενρουμπή. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, σωστά προβλέπονται περισσότερες ΑΠΕ στο προσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αν εξαιρεθούν οι λιγνιτικές μονάδες των οποίων η ζωή τελειώνει, όλες οι υπόλοιπες παραμένουν σε λειτουργία, μαζί με τη νέα Πτολεμαϊδα V, ενώ αντίθετα δεν προβλέπονται επιπλέον μονάδες φυσικού αερίου, από αυτές που ήδη υπάρχουν σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μυτιληναίος προγραμματίζει έως το 2021 να έχει ολοκληρώσει νέα υπερσύγχρονη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου 665 MW στη Βοιωτία. Ο συνδυασμός φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ, όπως προβλέπεται στο προτεινόμενο ενεργειακό σχεδιασμό για την επόμενη 12ετία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπενρουμπή, «δεν ξέρω αν θα προσφέρει την απαιτούμενη ενεργειακή ασφάλεια από πλευράς ευέλικτης ισχύος».