Όπως κυνηγάει η γάτα το ποντίκι κι αυτό κοιτάει , να ξεφύγει, έτσι συμβαίνει με τους Τούρκους κι εμάς. Δεν ξέρουμε, πώς να ξεφύγουμε, πού να κρυφτούμε. Μάλλον όμως μας διαφεύγει η δική μας κρυψώνα. Ποια είναι ; Μα το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Εκεί χωνόμαστε , όταν η γάτα μας δείχνει τα δόντια και τα νύχια της.
Καθημερινά οι Τούρκοι εξακοντίζουν εναντίον μας κάθε είδους απειλές κι εμείς αποφεύγουμε να αντιδράσουμε. Λες και έχουμε καταπιεί τη γλώσσα μας. Κι αν κάτι πούμε τελικά, αυτό είναι το «Διεθνές Δίκαιο». Τίποτε άλλο.
Πολλοί Έλληνες θεωρούν τον Ερντογάν, ως τον μοναδικό κακό και λένε, δε βαριέσαι, άνθρωπος είναι κι αυτός, κάπου θα λυγίσει και θα φύγει. Αμ δε ! Πίσω του υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εθνικιστές, π.χ. Γιλντιρίμ, οι οποίοι μάλιστα βιάζονται να μας δώσουν ένα καλό μάθημα, που τολμάμε να αμφισβητήσουμε το μεγαλείο της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χθες η αρχηγός του κόμματος ΙΥΙ Μεράλ Ακσενέρ μας ειδοποίησε ότι η «Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές», Δηλαδή, επανέλαβε το σύνθημα της επίθεσης και εισβολής στην Κύπρο. Είπε μάλιστα πως το νησί αυτό, είναι καθαρά τούρκικο.
Και πού είναι η κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, για να διαχειριστεί τις τύχες του ; Αυτή «αγρόν αγοράζει», περί «άλλων τυρβάζει» . Τους κυβερνώντες ενδιαφέρει μόνο, πώς θα επηρεάσουν ψηφοφόρους, για να κρατήσουν την καρέκλα τους. Για όλα τα άλλα δεν τους καίγεται καρφί.
Αλλά ως εδώ και μη «παρέκει». Επιτέλους, όχι μόνο οι κυβερνώντες, αλλά κι οι υπόλοιποι «τρακόσιοι της βουλής» πρέπει να «ξυπνήσουν», πρέπει να αντιδράσουν. Δεν πάει άλλο να ξευτελίζεται η Ελλάδα καθημερινά.
Τι ποιούμε ;
Εδώ βέβαια ανακύπτει το ερώτημα τι πρέπει να γίνει ; Επ’ αυτού εμείς λέμε :
Αν και βρισκόμαστε μέσα στη μεγάλη συμμαχία του ΝΑΤΟ κι οι Τούρκοι θεωρητικά είναι σύμμαχοί μας, ως φαίνεται αυτό το σημείο , οι γουρνοτσαρουχάδες το γράφουν «στα παλιά τους τα τσαρούχια». Γι’ αυτό οφείλουμε να αναπτύξουμε νέες , πρόσθετες συμμαχίες, μέσα στη συμμαχία. Το βασικό στοιχείο των ενεργειών ενός κράτους, είναι το συμφέρον του λαού και μόνον αυτό.
Ως εκ τούτου η πρώτη ενέργεια για μας είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με την Αμερική. Κακά τα ψέματα, μόνο αυτή η χώρα μπορεί τυπικά και ουσιαστικά να μας καλύψει πλήρως. Δεύτερο, να μπούμε έγκαιρα στο δημιουργούμενο αμυντικό σύστημα της Ε.Ε., το οποίο άρχισε να συγκροτείται και ο πυρήνας είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Τσεχία. Τρίτο, να συνεργαστούμε στενά με τη Βουλγαρία, αφού αυτή η χώρα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από εμάς από την Τουρκία, καθόσον έχει μέσα της 800 χιλιάδες Τούρκους, που έχουν το τέταρτο μεγάλο κόμμα της βουλγαρικής βουλής με 34 βουλευτές. Τελευταία, το κόμμα αυτό ζήτησε από την βουλγαρική κυβέρνηση να δώσει την υπηκοότητα σε δυο εκατομμύρια Τούρκους, βουλγαρικής καταγωγής, οι οποίοι λόγω του κομμουνισμού είχαν μεταναστεύσει στην Τουρκία, για να γυρίσουν πίσω. Πέραν τούτου, στη Βουλγαρία κυκλοφορούν φήμες και ενίοτε χάρτες, που θέλουν τους Τούρκους της Βουλγαρίας, που κατοικούν στα σύνορα της Θράκης, να ενωθούν με τους Τούρκους της Ελλάδας, για να κάνουν ανεξάρτητο κράτος.
Τέταρτο, η Ελλάδα, θα πρέπει να πάρει επαφή με την Αρμενία, τη Γεωργία, το Ασερμπαϊτσάν , το Ιράκ και τα άλλα περιφερειακά κράτη , που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της Τουρκίας και ζουν πάντα με το φόβο της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πέμπτο, απειλή, πως μπορούμε να διακόψουμε το εμπόριο μαζί τους και πως θα κλείσουμε την Εγνατία Οδό για τα φορτηγά τους. Βέβαια, με τέτοια μέτρα θα ματώσουμε κι εμείς. Αλλά αγώνας χωρίς θυσίες δεν γίνεται.
Οι συμμαχίες είναι αμυντικά μέτρα κι όχι επιθετικά. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα της.
Τέλος, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να αποκτήσει φωνή, για να αντιδρά δεόντως σε κάθε κομπασμό των ανατολικών γειτόνων μας.
Με την μουγκαμάρα δεν πάει άλλο …..
Ο Θ. Αυγερινός, είναι συνταξιούχος καθηγητήςΠανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Β. Παπαθανασίου συνταξιούχος καθηγητής Α.Π.Θ.