«Το έκανα για τα παιδιά μου» δηλώνει η φυλακισμένη καθαρίστρια

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου», η 53χρονη γυναίκα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης

«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ» δηλώνει η 53χρονη καθαρίστρια η οποία καταδικάστηκε στην εξοντωτική ποινή της δεκαετούς κάθειρξης με την κατηγορία ότι πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου», η 53χρονη γυναίκα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Η υπόθεση καταδίκης της 53χρονης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ζητώντας να της διαβιβαστεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας προκειμένου να κινηθούν τυχόν διαδικασίες για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο. Με την κίνηση αυτή ο δικηγόρος της 53χρονης ζητά όπως μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο, να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισής της, ποινή που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας.

«Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη» ανέφερε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της.

Το έγκλημά της ήταν πως εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου έχοντας πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του δημοτικού.

Διορίστηκε το 1996 κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε αναπηρία 67%.

Πρωτόδικα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας είχε καταδικάσει την καθαρίστρια σε 15 χρόνια κάθειρξης για πλαστογραφία και απάτη, ωστόσο κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας παρόλο που την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας, έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημία» καθώς της κατέβαλε μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καταδικάζοντάς την σε δεκαετή κάθειρξη.

Δικαστές και Εισαγγελείς: Ήταν αντιμέτωπη με δις ισόβια

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για τους καταχραστές του δημοσίου επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο τόσο οι δικαστές του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού «ενήργησαν στα πλαίσια της νομιμότητας, ακολουθώντας μια ενδιάμεση ως προς την αυστηρότητα εφαρμογή του νόμου. Το ότι δεν ανταποκρίνεται το ύψος της ποινής με το αδίκημα αυτό έχει να κάνει με το νόμο».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», ο συγκεκριμένος νόμος «δεν κάνει διακρίσεις και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι» επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τις διώξεις που ασκήθηκαν στην καθαρίστρια με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου η ποινή ήταν δις ισόβια.

«Τα τελευταία χρόνια η δικαιοσύνη έχει ταλαιπωρηθεί και ταλαιπωρήσει με τις υποθέσεις των πλαστών πτυχίων» παρατήρησε ο κ. Σαλάτας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους φτάνει τις 2.000.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «εμείς ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία. Δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι η καθαρίστρια και αυτός που υπεξαίρεσε 5 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς δεν τελείωσε εδώ η υπόθεση» πρόσθεσε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Ωστόσο, χαρακτήρισε ατυχή την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο σκέλος που αφορά την έρευνα για το αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση. «Η προαναγγελία δίωξης κατά δικαστών μας λυπεί. Εμείς ασκούμε δικαιοσύνη ανθρώπινη που σημαίνει ότι κάνουμε και λάθη και αστοχίες» είπε ο κ. Σαλάτας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.