«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.
«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισχυρίζεστε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συμπληρώσει: Πρόκειται για διπλό ψέμα. Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας: «Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα».
«Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».
Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Ππανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.
Το πόρισμα στάλθηκε στις Συγκλήτους και στις φοιτητικές παρατάξεις μαζί με τις νεολαίες των κομμάτων. Η ΟΝΝΕΔ λίγα λεπτά από τότε που το πήρε πρόλαβε και έστειλε απάντηση που έλεγε ότι είναι φαιδρό. Ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε ένα tweet ότι είναι «κατάπτυστο». Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε;, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.