Συνταγματική Αναθεώρηση: Αρχή με βουλευτική ασυλία και νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον χρόνο και την σειρά των άρθρων που θα συζητηθούν

Με τριβές για την σειρά συζήτησης των υπό αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος ξεκίνησε η διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου η πρόταση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ (όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ν. Παρασκευόπουλος) ήταν να αρχίσουν με τα άρθρα 62 (περί βουλευτικής ασυλίας) και 86 (περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών) και στην συνέχεια να ακολουθήσουν την σειρά των κεφαλαίων του Συντάγματος «με εξαίρεση εκείνο που αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας», κάτι που όπως διαφάνηκε, θα προτιμούσε να συζητηθεί αργότερα.

Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση που επέμενε εξ αρχής δια του γενικού εισηγητή της Κ. Τασούλα να ακολουθηθεί η ροή του Συντάγματος στην αναθεωρητική διαδικασία.

Οι πιέσεις της αντιπολίτευσης και η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου που πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, οδήγησαν σε μερική αναδίπλωση της πλειοψηφίας η οποία δια του γενικού εισηγητή της Γ. Κατρούγκαλου αποδέχθηκε να εκκινήσει η συζήτηση με τα προαναφερθέντα άρθρα 62 και 85 και μετά να προχωρήσει σύμφωνα με τις ενότητες που ακολουθεί το Σύνταγμα, άρα η συζήτηση για το άρθρο 3 (περί Κράτους και Εκκλησίας) έρχεται πιο μπροστά απ’ ότι επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να πάει το άρθρο 3 στο τέλος;».

«Το ανάποδο», είπε, «τώρα που είναι το μείζον με την δήθεν συμφωνία με την Εκκλησία, είναι ο καταλληλότερος χρόνος». Και κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι δεν το θέλει διότι δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά της ενώ διεξάγεται η συζήτηση για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας καταλογίζοντάς της ότι τον τρόπο αναθεώρησης «θέλει να τον προσαρμόσει στην πολιτική της ατζέντα». Αλλά και ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «πολιτικά τεχνάσματα της πλειοψηφίας» με αφορμή την πρόταση να συνεδριάζει η Επιτροπή Αναθεώρησης τρεις φορές την εβδομάδα και όχι δυο όπως πρότεινε η ΝΔ και άλλα κόμματα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος είπε μάλιστα ότι με βάση τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης (για εκλογές το φθινόπωρο του 2019) «δεν δικαιολογείται αυτή η πύκνωση της διαδικασίας ενώ υπήρξε μια τόσο χαλαρή διαδικασία διαβούλευσης», εκτός «εάν έχει αποφασίσει ότι τελειώνει η θητείας της και πρέπει να είναι όλα έτοιμα για εκλογές», όπως είπε προσθέτοντας: «Αν είναι αυτός ο λόγος, τότε τον επικροτώ ευχαρίστως και να συμβάλλουμε κι εμείς στις πολλές συνεδριάσεις για να φανεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ξεκίνησε η διαδικασία».

«Να μας πείσετε ότι εδώ δεν ήρθαμε για να διεκπεραιώσουμε μια συζήτηση που έχει ήδη προαποφασιστεί», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, ενώ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει «αίσθημα καταλαγής και να μην προτρέχουν κάποιοι ότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες», ενώ ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για παρελκυστική τακτική της αντιπολίτευσης και πολιτική υποκρισία τονίζοντας ότι «θέλουμε η αναθεώρηση να ολοκληρωθεί με τους καλύτερους όρους ποιότητας του διαλόγου». Γι’ αυτό και πρότεινε να υπάρξει μια ευελιξία. Έτσι η επιτροπή θα ξεκινήσει με τρεις συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη 16.00, Τετάρτη 11.00, Πέμπτη 11.00) και μετά θα ξαναδεί το θέμα.

Όσον αφορά την σειρά της συζήτησης ο κ. Τασούλας επέμεινε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ροή του Συντάγματος. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε μπλέξει με τέτοια πίεση χρόνου και τέτοιο ανακάτεμα των θεμάτων», είπε, ενώ και ο Αν. Λοβέρδος και ο Θ. Παπαθεοδώρου από την ΔΗΣΥ ζήτησαν να γίνει η συζήτηση με την σειρά «χωρίς να παραβιάζουμε την λογική της νοηματικής συνοχής του Συντάγματος». Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ του να προταχθεί ως θέμα τιμής του πολιτικού κόσμου η συζήτηση των άρθρων 62 και 86 και μετά να ακολουθήσουμε την σειρά των άρθρων.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στην Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση τον επικαλέστηκε, εμφανίζοντάς τον να λέει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύσει την επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή με όσα θα αποφασίσει. Όπως είπε «ρητά λέω ότι δεν πρέπει να συμπίπτουν οι ψήφοι επί της ανάγκης όταν διαφέρουν επί της κατεύθυνσης». «Δεν πρέπει επιπόλαια η παρούσα Βουλή να διαπιστώσει με αυξημένη πλειοψηφία, διότι αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή με 151 μπορεί να αναθεωρήσει όπως θέλει. Ήταν ανακριβές αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, διέστρεψε την άποψή μου. Η Βουλή πρέπει να έχει συνείδηση του συνταγματικού πλαισίου στο οποίο κινείται», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.