Μεγάλη έρευνα για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μόλις έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η έρευνα βασίζεται στις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 χώρες με τον Guardian να συνεργάζεται με περισσότερους από 30 πολιτικούς επιστήμονες.
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν τριπλασιάσει την εκλογική τους επιρροή μέσα στα τελευταία 20 χρόνια με έναν στους τέσσερις ευρωπαίους ψηφοφόρους να επιλέγει στις κάλπες κόμματα αυτής της κατηγορίας.
«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα, η οποία αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίστικο κόμμα του Νότου.
«Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικά ένα ριζοσπαστικό φαινόμενο της Δεξιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε αυτές τις χώρες περισσότερο. Κατά συνέπεια, αποτελούν την τέλεια περίπτωση για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα» σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου.
«Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και o ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ριζοσπαστική κυρίαρχη ιδεολογία. Στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνδυάζει τον λαϊκισμό με ποικίλες ιδεολογικές θέσεις» σημειώνεται.
«Το 1998 περίπου 300 άρθρα του Guardian ανέφεραν το λαϊκισμό. Το 2016, 2.000. Τι συνέβη;» διερωτάται ο αρθρογράφος.
«Υπάρχει ένα εύφορο έδαφος αναπαραγωγής για τους λαϊκιστές όταν τα κυρίαρχα αριστερά και δεξιά κόμματα συγκλίνουν ιδεολογικά. Εάν συμβαίνει αυτό, πολλοί ψηφοφόροι θα είναι δεκτικοί στο μήνυμα ότι τα πολιτικά κόμματα είναι όλα τα ίδια» συμπεραίνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο.