Με έντονο «άρωμα» εκλογών κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή των συντάξεων, αλλά και με ένα «πακέτο» θετικών μέτρων.
Για να διασωθούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα θυσιαστούν τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, που αναμένεται να χάσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, όσο και προνομοθετημένα μέτρα πρόνοιας.
Επίσης, θα ανεβάζει τον πήχη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9%-4% (έναντι 3,74% στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα), ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθούν αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και έκτακτες εφάπαξ παροχές ως «κοινωνικό μέρισμα» τον Δεκέμβριο.
Στοίχημα για το 2019 παραμένει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να «στοχεύει» σε ρυθμό ανάπτυξης που σε μέσα επίπεδα θα κυμανθεί κοντά στο 2,5% από 2,1% που είναι η πρόβλεψη φέτος.
Η ανάπτυξη μάλιστα αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσει τις επενδύσεις και εκτιμάται ότι θα καλύψει τον ετήσιο στόχο για 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Όσον αφορά δε το «πακέτο» των θετικών μέτρων, σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση ειδικής έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ που θα ωφελήσει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.
- Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το μέτρο είναι συνολικής δαπάνης 229 εκατ. ευρώ και αφορά τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 33% και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
- Η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Η αρχή γίνεται από το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ η επίπτωση θα γίνει αισθητή από τον προϋπολογισμό του 2020 και μετά.
- Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Η συγκεκριμένη δράση συνολικής δαπάνης 103 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
- Η αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.
- Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Θα γίνει πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις
- Η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Το εργασιακό καθεστώς των 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.