Εκτός «τεμαχίου» 4 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, το οποίο κατευθύνεται βόρεια.
Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Hellas Journal» το Barbaros θα παραμείνει στην περιοχή γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.
Η επιλογή της Τουρκίας να προχωρήσει σε αυτή τη νέα πρόκληση – όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες – την Τρίτη και ενώ η ExxonMobil έχει ήδη ξεκινήσει τις γεωτρήσεις της στο «τεμάχιο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας με έναν σχετικά ανώδυνο τρόπο, επί του παρόντος, ότι δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της να έχει ενεργό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία δεν δείχνει να έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε όχληση του γεωτρύπανου της ExxonMobil ωστόσο, συντηρεί την ένταση στην περιοχή, τόσο με την παρουσία του Barbaros γύρω από το «τεμάχιο» 4, όσο και με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που εκτοξεύουν συνεχείς απειλές, προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Να σημειώσουμε ότι το «τεμάχιο» 4 βρίσκεται στις περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» προβάλλοντας τις διεκδικήσεις της. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το «τεμάχιο» 7 για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Αξίζει να τονίσουμε ότι για το οικόπεδο 7 ενδιαφέρον έχουν εκφράσει σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η ExxonMobil όσο και η TOTAL και αναμένεται να αποδειχθεί ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση ο Ρ. Ερντογάν δεν ρίχνει τους τόνους και ακόμα και το γεγονός ότι τα τουρκικά πολεμικά δεν πλησιάζουν την αμερικανική γεώτρηση, ένα «θερμό επεισόδιο» ως «ατύχημα» δεν μπορεί να θεωρείται απίθανο, όσο και αν προς το παρόν είναι ανεπιθύμητο.
Πώς θα διαμορφωθού τελικά οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μένει να φανεί όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και με το αν θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της ExxonMobil να προχωρήσει σε δημιουργία τερματικού. Τότε θα εκφραστούν οι πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας, οι οποίες θα είναι σε άμεση σύνδεση και με τις σχέσεις που θα έχει την συγκεκριμένη περίοδο με την Ουάσιγκτον. Και φυσικά όλα αυτά θα έχουν τον αντίκτυπο τους στο Κυπριακό.