Eναν «προσωπικό οδηγό» για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σχεδιάζουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και προσκαλούν αύριο Τρίτη 20 Νοεμβρίου (09.00-12.00), στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση σχεδιασμού, ανθρώπους άνω των 60 ετών, ώστε να συμμετάσχουν ως εθελοντές, για να συνδράμουν στον σχεδιασμό οικιών ανεξάρτητης διαβίωσης, με γνώμονα τις καθημερινές τους ανάγκες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CAPTAIN.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία θα λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στο να μετατρέψει το σπίτι τους σε χώρο εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας παρέχοντας έναν έξυπνο προσωπικό βοηθό όποτε και όπου τον χρειάζονται για να τους προσφέρει λύσεις σε θέματα που αφορούν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.
Οι λύσεις και οι εξατομικευμένες πληροφορίες δεν θα προβάλλονται μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή αλλά, μέσω διεπαφής, σε οποιαδήποτε επιφάνεια του σπιτιού του ηλικιωμένου, από την πόρτα ή τον πάγκο της κουζίνας μέχρι τον τοίχο του σαλονιού ή την ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας.
Τεχνολογία Προβολής (pico-projectors), 3D scanners, κάμερες, συστοιχίες μικροφώνων θα παρέχουν εξατομικευμένη «εικονική καθοδήγηση», συνθέτοντας ένα οικιακό περιβάλλον λογισμικού ταιριαστό με το παλιό σκρίνιο ή το λαμπατέρ της γιαγιάς και του παππού, αφού κεντρική φιλοσοφία του έργου είναι η σύγχρονη τεχνολογία να αφομοιωθεί στον προσωπικό χώρο του χρήστη, ώστε να είναι φιλική και εύχρηστη για εκείνον.
Καταγραφή και λύση των προβλημάτων
Πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στην καθημερινή τους ζωή, καθώς και των μεθόδων που ακολουθούν για την επίλυσή τους μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ θα καταγράψει τις ανάγκες τους και θα τις ενσωματώσει στον σχεδιασμό του μελλοντικού καινοτόμου συστήματος CAPTAIN. Πέραν της ηλικίας δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί και δεν απαιτείται προεγγραφή.
Το σύστημα προωθεί μια καινοτόμο φιλοσοφία σχεδίασης, δίνοντας πραγματικά έμφαση στους επωφελουμένους του έργου. Για τον λόγο αυτόν, όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησής του βασίζονται στη διαρκή συμμετοχή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στις δραστηριότητες σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμών του έργου.
«Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους 60+ ετών να πραγματοποιήσουν μια πρώτη γνωριμία και να γίνουν μέλη της κοινότητας Συνεργασίας και Ερευνας για την Ανεξάρτητη Διαβίωση του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ» αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος CAPTAIN, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ.
Παναγιώτης Μπαμίδης.
Η κοινότητα θα συγκεντρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, μέσω της συνεισφοράς ιδεών και σχολίων για τη συνδιαμόρφωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στα μέλη της ερευνητικής κοινότητας θα απονεμηθούν τίτλοι συνεργασίας με το πανεπιστήμιο.
Ανάλογες ομάδες συνεργασίας και σχεδιασμού διοργανώνονται και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, όπου έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες πιλοτικές εφαρμογές, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε δραστηριότητες που αφορούν την υποστήριξη ευπαθών ομάδων και στηρίζονται στην ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο CAPTAIN μπορείτε να βρείτε στο http://captain-eu.org/ και για το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ εδώ (http://medphys.med.auth.gr/)
Promo video: