Θετική αξιολόγηση αλλά με …αστερίσκους, έλαβε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο μειώνονται -από 1.1.2019- οι εισφορές σε 250.000 μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν αυξηθεί υπέρμετρα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η ΟΚΕ αξιολογεί θετικά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που «επιλύουν μια σειρά προβλημάτων που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του Ν 4387/16 και 4461/17». Αλλά ταυτοχρόνως θέτει και μια σειρά ασφαλιστικών ζητημάτων που χρειάζονται μελέτη και αντιμετώπιση.

Ειδικότερα η Επιτροπή σημειώνει οτι η μείωση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ και προς το ΕΤΕΑΕΠ αποτελεί «μία απολύτως αναγκαία ρύθμιση, καθώς το προηγούμενο καθεστώς έβαζε ανυπέρβλητους περιορισμούς στην άσκηση οιασδήποτε ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας».

Ωστόσο η ΟΚΕ υπογραμμίζει παράλληλα «την αποσπασματικότητα που διακρίνει το σύνολο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου» και επισημαίνει την αναγκαιότητα μελέτης «με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τόσο της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και της σχέσης του με την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα άρθρα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του ΕΦΚΑ και γενικά τη συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσω των οποίων επιχειρείται να επιλυθούν προβλήματα τα έχουν προκύψει από την έλλειψη της κατάλληλης προετοιμασίας για την ένταξη πληθώρας φορέων στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα τα οποία απαιτούν ad hoc ρυθμίσεις στο μέλλον. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη μετά την ολοκλήρωση σειράς οργανωτικών μεταβολών στην κοινωνική ασφάλιση να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της ασφαλιστικής διοίκησης.

Τέλος η ΟΚΕ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες για σταδιακή πληρωμή των εισφορών τους, καθώς για την επικουρική σύνταξη και την εφάπαξ παροχή δεν έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα κανένα ειδοποιητήριο του ΕΤΕΑΕΠ, γεγονός που συσσωρεύει τις οφειλές τους.

Επίσης θα πρέπει να εξαλειφθεί η ρύθμιση περί επιβολής εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ επί του καθαρού εισοδήματος συμπεριλαμβανομένου του ποσού των καταβλητέων εισφορών η οποία έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα και παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης.