Στα ντουλάπια υπάρχουν τρόφιμα που φθάνουν για να ζήσει μια πενταμελής οικογένεια επί εβδομάδες, φάρμακα είναι στριμωγμένα σε πλαστικές σακούλες και στον κήπο μια δεξαμενή με 1.300 λίτρα νερό. Η Βρετανή Νέβιν Μαν, που ζει στην Κορνουάλη, δεν προετοιμάζεται για έναν πυρηνικό όλεθρο, όπως οι αμερικανοί «επιβιωτιστές», αλλά για το Brexit.
Η συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit αυτή την εβδομάδα, που προκάλεσε σεισμό στη βρετανική κυβέρνηση και «βουτιά» στη στερλίνα, ενέτεινε τις ανησυχίες όσων στοκάρουν προμήθειες για να επιβιώσουν από μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η 36χρονη Μαν είναι μία από τους «επιβιωτιστές του Brexit», που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος στο τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, και συγκεντρώνουν προμήθειες για να επιβιώσουν. Αν το Brexit πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία, μπορεί να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στα βρετανικά λιμάνια, το οποίο θα οδηγήσει σε ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και στην ενέργεια, ενώ εργοστάσια μπορεί να κλείσουν προσωρινά. Η Βρετανία εισάγει το ένα τρίτο των τροφίμων της από την ΕΕ ενώ οι βρετανικές επιχειρήσεις βασίζονται σε περίπλοκες αλυσίδες τροφοδοσίας από την Ευρώπη οι οποίες μπορεί να σπάσουν αν επιβληθούν έλεγχοι στα χιλιάδες προϊόντα που διασχίζουν καθημερινά τη Μάγχη.
Προετοιμασίες για το χειρότερο
«Ο κόσμος αναφέρεται συχνά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στα δελτία για τα τρόφιμα, στα μπλακάουτ της δεκαετίας του ’70» είπε η Μαν στους «New York Times».
Για πρώτη φορά από το τέλος των δελτίων για τα τρόφιμα στη δεκαετία του ’50, η Βρετανία έχει υπουργό για τις προμήθειες τροφίμων και η κυβέρνηση ανακοίνωσε προσλήψεις στις υπηρεσίες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης. Τέτοιες ενέργειες αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας κρίσης, τουλάχιστον για ένα διάστημα.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Πάτρικ, σύμβουλο ασφαλείας και πρώην αστυνομικό από τα Ανατολικά Μίντλαντς, «δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο πιθανό ενδεχόμενο διότι κανένας δεν πέθανε επειδή ήταν υπερ-προετοιμασμένος». Προσθέτει ότι δεν χρειάζονται πολλές προμήθειες σε φαγητό – ο ίδιος έχει αρκετό για να περάσει η οικογένειά του μια εβδομάδα -, συν λίγα κεριά, ένας φακός, ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρίες, ίσως και ένας φορτιστής κινητού που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια. «Χρειάζονται απλώς δύο ντουλάπια φαγητό, έξτρα χαρτί υγείας και καφές – γιατί εισάγουμε πολύ από τη Γερμανία» λέει.
Το Brexit είναι τόσο διχαστικό που μερικοί υποστηρικτές του κατηγορούν τους «επιβιωτιστές» ότι σπέρνουν τον πανικό για να τρομάξει ο κόσμος και να ξανασκεφτεί την αποχώρηση από την ΕΕ. Οταν ο Χάουαρντ Χάρντιμαν, καλλιτέχνης που ζει σε ένα απομακρυσμένο νησί της Σκωτίας, έγραψε στο Twitter ότι αποθηκεύει προμήθειες γιατί ζει στο τέλος της γραμμής τροφοδοσίας, «βομβαρδίστηκε» με υβριστικά μηνύματα από οπαδούς του Brexit.
Οι ανησυχίες για τα εισαγόμενα φάρμακα
Οταν το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, που έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, φθάσει στη βρετανική Βουλή, μπορεί να καταψηφιστεί από τους βουλευτές και αυτό να οδηγήσει σε ένα «άτακτο Brexit».
Οσοι παίρνουν εισαγόμενα φάρμακα ανησυχούν περισσότερο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Φάρμακα θα μπορούσαν να πάνε και αεροπορικώς στη Βρετανία, παρακάμπτοντας τα μποτιλιαρισμένα λιμάνια, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι ένα «άτακτο» Brexit θα επηρεάσει και τις αεροπορικές μεταφορές, καθηλώνοντας στο έδαφος πολλές πτήσεις από την ΕΕ.
«Αισθάνομαι άρρωστη όταν το σκέφτομαι» λέει η Τζο Ελγκαρφ, μέλος της ομάδας «48 τοις εκατό επιβιωτιστές», από το ποσοστό που ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Η τετράχρονη κόρη της παίρνει εισαγόμενα φάρμακα επειδή έχει κρίσεις επιληψίας.
Η Μαν από την Κορνουάλη πιστεύει ότι θα βρίσκει ντόπια προϊόντα στην περιοχή της ακόμη και αν διαταραχθούν οι μεταφορές, αλλά άρχισε καλού-κακού και να καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά στον κήπο της. Προμηθεύτηκε επίσης εξοπλισμό για να καθαρίζει το νερό της βροχής ώστε να γίνεται πόσιμο ενώ η σκεπή του σπιτιού της είναι καλυμμένη με ηλιακά πάνελ. Παραδέχεται ότι η αποθήκευση προμηθειών εν όψει Brexit μοιάζει «σουρεαλιστική» αλλά προσθέτει: «Ακόμη και αν πανικοβαλλόμαστε για το τίποτα, τι πειράζει;».