Η Κύπρος είναι κομμάτι της Ελλάδας και του αλύτρωτου Ελληνισμού. Κατά συνέπεια εμείς οι Έλληνες στενοχωριόμαστε σφόδρα, όταν κάτι δεν πάει καλά στους αδελφούς Κυπρίους. Το ότι η Μεγαλόνησος είναι σήμερα ανεξάρτητο διαμελισμένο κράτος, μας θλίβει ιδιαίτερα και δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Όμως αυτή η κατάσταση είναι κύρια απόρροια της δικής μας εσφαλμένης πολιτικής (χούντα).
Από την άλλη μεριά έχουμε τους άσπονδους γείτονες και φίλους μας, που μας εμπαίζουν και διαρκώς μας απειλούν. Δυστυχώς μοιραία πρέπει να ζήσουμε στο διηνεκές μ’ αυτούς και δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε, όσο κι αν επικαλούμαστε, ξανά και ξανά το «διεθνές δίκαιο» και περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να «βγάλουν για μας τα κάστανα από τη φωτιά». Εδώ λέμε πάλι δυστυχώς, αναλογιζόμενοι το λαϊκό γνωμικό «αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις από τους άλλους να το κάνουν». Αυτό θα πει με άλλα λόγια ότι πρωτίστως πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα δικά μας προβλήματα.
Οι γείτονές μας , Τούρκοι , που παριστάνουν διαρκώς τον «Ντερβέναγα» και μας απειλούν με παρεμβάσεις στο Αιγαίο, και επικαιροποίηση της Σύμβασης της Λωζάνης, επεμβαίνουν στα δίκαια των αδελφών Κυπρίων, αφενός μεν αμφισβητώντας τις ελληνοκυπριακές ΑΟΖ , αφετέρου δε εμποδίζοντας τις ξένες εταιρείες να προβούν σε γεωτρήσεις , γιατί ισχυρίζονται πως στα γενόμενα στη Μεγαλόνησο δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, γιατί δήθεν θέλουν να διαφυλάξουν τα δίκαια των Τουρκοκυπρίων.
Όταν προ καιρού πήγε το ιταλικό γεωτρύπανο και άρχισε να δουλεύει, εμφανίστηκε ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο δίπλα του κι ο Τούρκος διεμήνυσε στον Ιταλό καπετάνιο να φύγει, ειδάλλως θα τον εμβόλιζε και θα βούλιαζαν και οι δυο μαζί. Ο Ιταλός ποιώντας τη νήσσα έφυγε αμέσως για το Μαρόκο.
Όμως η κυπριακή κυβέρνηση είχε κλείσει πίσω, συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil , για να ερευνήσει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) . Αυτές τις μέρες δε, πρόκειται οι Αμερικανοί να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις . Αλλά επειδή η Τουρκία κάνει ήδη διάφορα κόλπα με τον πολεμικό της στόλο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί έστειλαν εκεί τριγύρω πολεμικά πλοία, για τον «φόβο των Ιουδαίων»
Εμείς και οι Κύπριοι αδελφοί είμαστε περιχαρείς, γιατί εικάζουμε πως το παιχνίδι που παίχθηκε με το ιταλικό γεωτρύπανο δεν θα επαναληφθεί αυτήν τη φορά. Όμως «κούνια που μας κούναγιε», γιατί οι Αμερικανοί έκαναν γνωστό, κάτι που είναι παλιό, αλλά εμείς το προσπερνούσαμε, έτσι απλά : γιατί απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και τώρα το ερώτημα : Είναι πρέπον να ρυθμίζουν τη δική μας πολιτική οι ξένοι ή Εμείς; Η απάντηση είναι επιβεβλημένη και δεν μπορεί ούτε να ξεπερασθεί , αλλά ούτε και να αγνοηθεί.
Ο κ. Λ. Γρηγοράκος είναι καθηγητής ΕΚΠΑ, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, ο κ. Θ. Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Βυρ. Παπαθανασίου, συνταξιούχος κοσμήτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης