Οι μέτοχοι της Eldorado Gold στηρίζουν την επένδυση στη Χαλκιδική, παρότι αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από τη χώρα.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, «αναμένουν την αδειοδότηση της επένδυσης και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ελληνική Πολιτεία, θα προστατεύσουν την επένδυσή τους με όποιον τρόπο επιλεγεί». Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα κάποια στιγμή θα κλείσει, αν και το περασμένο καλοκαίρι, οι τόνοι είχαν ανέβει καθώς η εταιρεία έχει αποστείλει εξώδικο προς την κυβέρνηση απαιτώντας αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ καθώς, όπως ισχυρίζεται, υπέστη ζημίες εξαιτίας καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
«Αγκάθι» μεταξύ των σχέσεων κυβέρνησης – Ελληνικός Χρυσός αποτελεί η αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα γίνεται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζητά διασφαλίσεις που θα εξασφαλίζουν στη χώρα αύξηση της προστιθέμενης αξίας με την παραγωγή καθαρού μεταλλεύματος στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει αν δεν δοθεί η αδειοδότηση και ανάφερε ότι θεωρεί έλλειμμα εμπιστοσύνης την αμφισβήτηση των προθέσεων της εταιρείας για υλοποίηση του έργου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να κλείσουν τα μεταλλεία αν δεν αδειοδοτηθεί ο χώρος απόθεσης υπολειμμάτων της μεταλλευτικής λειτουργίας στην περιοχή της Κοκκινολάκκας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η εταιρεία άλλαξε τη μέθοδο θωράκισης και στεγάνωσης του σημείου απόθεσης, προκειμένου, όπως είπε ο γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold, να εφαρμοστεί καλύτερη τεχνολογία σε σχέση με εκείνη για την οποία είχε αδειοδοτηθεί. Ο χώρος απόθεσης λειτουργεί σήμερα με προσωρινή άδεια, η οποία όμως λήγει στο τέλος του έτους και πρέπει να ανανεωθεί ή να εκδοθεί άδεια λειτουργίας.
Η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, έχει ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια, ενώ υπολείπεται επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων, σε βάθος τριετίας, εφόσον δοθούν οι αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές. Κατά το διάστημα 2012-2017 έχει καταγράψει ζημιές 150 εκατ. δολαρίων, ενώ πέρυσι έκλεισε με πωλήσεις 47 εκατ. και ζημιές 23 εκατ. Για το 2018 αναμένονται πωλήσεις 100 εκατ. και ζημιές 40 εκατ. δολαρίων. Η παραγωγή μεταλλευμάτων εφέτος αναμένεται να φθάσει σε 390.000 τόνους από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας και 160.000 από τις Σκουριές.